Wybierz kontynent

Brzoskwinie w winie

Deser elegancki, prosty i efektowny

Fot. Łukasz Modelski

Składniki

Brzoskwinie
Dowolne wino
(opcjonalnie) Cukier
(opcjonalnie) Kora cynamonowca

Sposób przygotowania

- Brzoskwinie umyć i przekroić na pół lub na ćwiartki
- W rondelku zagotować wino
- Włożyć brzoskwinie do wrzącego wina, tak, by płyn przykrył owoce, zmniejszyć ogień
- Opcjonalnie – dodać cukru i kory cynamonowca
- Gotować na wolnym ogniu do wyparowania połowy wina
- Po 15 minuta sprawdzić, czy brzoskwinie nie są zbyt miękkie, jeśli są – delikatnie wyjąć łyżką cedzakową
- Odłożyć do wystygnięcia
- Podawać jako osobny deser, polane łyżką wina, w którym się gotowały lub jako element deseru z lodami lub bitą śmietaną

Warto wiedzieć

Do tego deseru nadaje się zarówno wino wytrawne, jak i słodkie, białe, jak i czerwone. Wszystko zależy od gatunku i stopnia dojrzałości brzoskwiń. Powinny być tak słodkie, by nie trzeba było używać cukru. Ale wszystko jest kwestią indywidualnego smaku.  

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj