Deser elegancki, prosty i efektowny
Składniki
Brzoskwinie
Dowolne wino
(opcjonalnie) Cukier
(opcjonalnie) Kora cynamonowca
Sposób przygotowania
- Brzoskwinie umyć i przekroić na pół lub na ćwiartki
- W rondelku zagotować wino
- Włożyć brzoskwinie do wrzącego wina, tak, by płyn przykrył owoce, zmniejszyć ogień
- Opcjonalnie – dodać cukru i kory cynamonowca
- Gotować na wolnym ogniu do wyparowania połowy wina
- Po 15 minuta sprawdzić, czy brzoskwinie nie są zbyt miękkie, jeśli są – delikatnie wyjąć łyżką cedzakową
- Odłożyć do wystygnięcia
- Podawać jako osobny deser, polane łyżką wina, w którym się gotowały lub jako element deseru z lodami lub bitą śmietaną
Warto wiedzieć
Do tego deseru nadaje się zarówno wino wytrawne, jak i słodkie, białe, jak i czerwone. Wszystko zależy od gatunku i stopnia dojrzałości brzoskwiń. Powinny być tak słodkie, by nie trzeba było używać cukru. Ale wszystko jest kwestią indywidualnego smaku.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym, co lubisz gotować: