Wybierz kontynent

Pomidorowa zupa krem

Pomidorowa na bazie wczorajszego rosołu to polska oczywistość, jednak jej kremowe wydanie nieco ją uszlachetnia.

Fot. Łukasz Modelski

Składniki

Antrykot lub szponder wołowy dowolnej wielkości
Rostbef dowolnej wielkości
3 korzenie pietruszki
4 marchwie
Pół dużego selera
Por
Pół cebuli
5-6 ziemniaków
3-4 liście laurowe
4-6 ziaren ziela angielskiego
6-8 ziaren czarnego pieprzu
Pęczek natki pietruszki
7-8 świeżych pomidorów lub dwie puszki
Odrobina masła
Sól
Pieprz
Cząber
Śmietana
Kilka listków bazylii

Sposób przygotowania

- Mięso opłukać i obgotować co najmniej dwukrotnie
- Obrać warzywa
- Cebulę w łupinie położyć na płonącym palniku gazowym, płycie elektrycznej lub na suchej patelni na płycie indukcyjnej. Solidnie opalić – najlepiej do sczernienia.
- Liść laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie zawinąć w gazę, zawiązać
- Mięso, warzywa, przyprawy (oprócz soli) i pęczek pietruszki zalać zimną wodą (3-4 litry)
- Gotować na dużym ogniu, kiedy woda zawrze, zmniejszyć ogień
- Łyżką cedzakową o małych oczkach starannie usuwać pianę (tzw. szumy) aż przestanie się pojawiać
- Gotować minimum 2 godziny na bardzo małym ogniu (żeby bulion tylko „mrugał”)
- Gotowy bulion przecedzić przez sito
- Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą i obrać ze skórki
- Delikatnie przesmażyć pomidory na maśle, rozdrobnić widelcem

- Przesmażone pomidory wrzucić do bulionu, zagotować
- Doprawić solą, pieprzem i cząbrem
- Dodać dwie marchwie z bulionu i jedną pietruszkę
- Zmiksować blenderem na gładką masę
- Teraz posmakować – można wmiksować więcej gotowanych warzyw z bulionu, zależnie od smaku
- Dodać kilka łyżek śmietany, spróbować
- Doprawiać aż uznamy smak za odpowiedni
- Można użyć więcej śmietany
- Podając można ozdobić listami bazylii

Warto wiedzieć

Pomidorową w formie kremu najlepiej podać bez makaronu czy ryżu. Dobrze sprawdzają się drobne grzanki z jasnego chleba i kropla oliwy.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj