Wybierz kontynent

Zupa dyniowa

Orientalne zupy dyniowe to dziś wybór najczęściej spotykany. Tymczasem bania lub korbal (w zależności od regionalnej tradycji językowej) to składnik używany w Polsce od stuleci. Dynia jest warzywem podatnym na manipulacje. Zupa może być na ostro lub na słodko. W wersji orientalizującej, zamiast śmietany można użyć mleka kokosowego dodając curry i trawy cytrynowej. W wersji błyskawicznej można pominąć podpiekanie warzyw gotując włoszczyznę i podsmażając dynię.

Fot. Łukasz Modelesk

Składniki

Pęczek włoszczyzny
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
Niewielka dynia (najlepiej hokkaido lub piżmowa)
4 szalotki lub 2 cebule
Olej roślinny lub oliwa
Świeża kolendra
Świeży imbir (korzeń ok. 5-7 cm)
Wędzona papryka
Kumin (opcjonalnie)
Kwaśna śmietana do zupy (co najmniej 18%)
Pestki słonecznika lub płatki migdałów
Grzanki z chleba (opcjonalnie)
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania

- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
- Włoszczyznę obrać i opłukać
- Dynię rozkroić, obrać ze skóry, powykrawać gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę
- Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wysmarować olejem lub oliwą
- W naczyniu ułożyć oliwą dynię i włoszczyznę, skropić oliwą
- Piec przez ok 40 minut, do połowicznej miękkości dyni
- Włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zagotować
- Gdy zawrze, zmniejszyć ogień i gotować przez co najmniej dwie godziny
- Szalotki lub cebulę obrać i pokroić
- Imbir obrać i pokroić w kostkę
- Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażyć do miękkości cebulę razem z imbirem i dynią
- Zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym w proporcji 2:1
- Zagotować i pogotować przez 15 minut
- Spróbować i zacząć doprawiać kuminem, papryką, solą i pieprzem
- Natężenie smaku można regulować dodając więcej bulionu warzywnego
- Blenderem zmiksować zupę na krem
- W osobnym naczyniu rozbełtać z odrobiną zupy 3 łyżki śmietany, wmieszać do zupy
- Spróbować i – jeśli trzeba – dodać więcej śmietany i przypraw
- Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe lub pestki słonecznika oraz grzanki
- Posiekać kolendrę
- Zupę rozlać do talerzy, posypać kolendrą, dodać migdały/pestki i grzanki
- Na wierzch można nalać kilka kropel oleju z dyni

Warto wiedzieć

Czasem studzi nasze zapały potrzeba obrania dyni z grubej i twardej skóry. Wybierając warzywo, warto pamiętać, że dynia hokkaido obiera się najłatwiej. Poza tym znacznie łatwiej obiera się dynie już pokrojoną w ósemki czy szesnastki – wówczas odkrojenie skóry to jeden ruch nożem.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj