Kwaśna kiszonka to jeden z typowych polskich smaków. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak potrzeba odpowiednich ogórków, nie wszystkie się nadają.

Ogórki kiszone
Kwaśna kiszonka to jeden z typowych polskich smaków. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak potrzeba odpowiednich ogórków, nie wszystkie się nadają.
Składniki
Jak najmniejsze i jak najtwardsze ogórki gruntowe (ilość w zależności od naczyń, w których chcemy kisić)
Koper włoski w całości
Kilka korzeni chrzanu
Kilka główek czosnku
Liście chrzanu
Idealnie jest mieć pod ręką liście dębu, czarnej porzeczki, wiśni lub czereśni
Sól kamienna
Sposób przygotowania
- Ogórki umyć pod zimną wodą
- Umyte zalać zimną wodą w misce, odstawić na 2-3 godziny
- Obrać korzenie chrzanu, pokroić w słupki, obrać czosnek i porozdzielać ząbki, przekroić wzdłuż na pół
- Koper, chrzan (korzenie i liście) i wszelkie liście, których chcemy użyć, starannie umyć i również zalać zimną wodą
- Słoiki, w których chcemy kisić ogórki, starannie wyparzyć wrzątkiem
- Zagotować odpowiednią ilość wody (licząc co najmniej pół litra na litrowy słoik)
- Wodę osolić w proporcjach 1 lekko czubata łyżka soli na litr wody
- Starannie rozpuścić sól w wodzie, wodę ostudzić
- Ogórki i dodatki wyjąć z wody i opłukać
- W każdym ze słoików układać warstwami: liść chrzanu, kwiat kopru, słupek chrzanu i kilka połówek ząbków czosnku
- Ogórki układać pionowo i ciasno
- Na warstwie ogórków umieścić kolejną warstwę liści i dodatków
- Jeden liść dębu lub drzewa owocowego na jeden słoik wystarczy
- Kiedy ogórki już nie będą się mieścić, przykryć wszystko jeszcze jedną warstwą liści i dodatków
- Wlać osoloną wodę po brzeg słoika, uważać, żeby ogórki były całkowicie przykryte płynem, a brzeg słoika i wnętrze zakrętki przed zakręceniem – suche
- Bardzo mocno zakręcić, nie pasteryzować
Warto wiedzieć
Inna szkoła mówi o zalewaniu ogórków gorącą wodą, inna – stosuje wodę niegotowaną. Która wersja najbardziej nam odpowiada, trzeba sprawdzić. Najważniejsze jest, żeby ogórki – koniecznie gruntowe – były twarde i nie miały ogonków (mają tendencje do gnicia). Jeśli stosujemy słoiki Wecka (z gumką), gumki przed użyciem koniecznie trzeba wygotować i osuszyć.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym, co lubisz gotować: