Wybierz kontynent

Śliwki pod kruszonką

Bardzo szybki deser pełen jesiennych smaków Śliwki pod kruszonką można jeść na ciepło i na zimno, można także pokryć kruszonką śliwkowy dżem (podsmażone śliwki), można dodać ulubionych przypraw, można również to samo danie zrobić z jabłkami. Podawać z niesłodką bitą śmietaną, albo lodami. Lub bez.

Fot. Łukasz Modelski.

Składniki

Śliwki węgierki (tyle, żeby ciasno ułożone wypełniły dno naczynia, w którym będziemy je piec)
3-4 łyżki cukru trzcinowego
3-4 łyżki cukru pudru
300 g mąki
½ kostki masła

Sposób przygotowania

- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
- Śliwki umyć i wysuszyć
- Wydrylować (przyda się mały nożyk) i poprzekrawać wzdłuż na pół
- Połówki śliwek ułożyć ciasno skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym lub na blasze
- Posypać śliwki kilkoma łyżkami cukru trzcinowego
- Wstawić do pieca na kilka minut aż cukier się rozpuści
- W misce wymieszać mąkę z masłem i cukrem pudrem
- Nie wyrabiać ciasta, tylko lekko połączyć składniki zagniatając
- Pocierając dłonie doprowadzić do powstania drobnych mączno-maślanych grudek kruszonki
- Posypać śliwki kruszonką tak, by szczelnie je pokryła
- Wstawić do piekarnika na 15 minut obserwując, jeśli mocno zbrązowieje – wyjąć

Warto wiedzieć

Sami decydujemy, jak bardzo miękkie będą nasze śliwki. Jeśli pokryjemy kruszonką połówki śliwek i włożymy do pieca, wyjdą dość twarde i dość eleganckie. Można jednak dłużej podpiekać śliwki z cukrem zanim dodamy kruszonkę. Wówczas nasze owoce będą bardziej miękkie i skarmelizowane.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj