Bardzo szybki deser pełen jesiennych smaków Śliwki pod kruszonką można jeść na ciepło i na zimno, można także pokryć kruszonką śliwkowy dżem (podsmażone śliwki), można dodać ulubionych przypraw, można również to samo danie zrobić z jabłkami. Podawać z niesłodką bitą śmietaną, albo lodami. Lub bez.
Składniki
Śliwki węgierki (tyle, żeby ciasno ułożone wypełniły dno naczynia, w którym będziemy je piec)
3-4 łyżki cukru trzcinowego
3-4 łyżki cukru pudru
300 g mąki
½ kostki masła
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
- Śliwki umyć i wysuszyć
- Wydrylować (przyda się mały nożyk) i poprzekrawać wzdłuż na pół
- Połówki śliwek ułożyć ciasno skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym lub na blasze
- Posypać śliwki kilkoma łyżkami cukru trzcinowego
- Wstawić do pieca na kilka minut aż cukier się rozpuści
- W misce wymieszać mąkę z masłem i cukrem pudrem
- Nie wyrabiać ciasta, tylko lekko połączyć składniki zagniatając
- Pocierając dłonie doprowadzić do powstania drobnych mączno-maślanych grudek kruszonki
- Posypać śliwki kruszonką tak, by szczelnie je pokryła
- Wstawić do piekarnika na 15 minut obserwując, jeśli mocno zbrązowieje – wyjąć
Warto wiedzieć
Sami decydujemy, jak bardzo miękkie będą nasze śliwki. Jeśli pokryjemy kruszonką połówki śliwek i włożymy do pieca, wyjdą dość twarde i dość eleganckie. Można jednak dłużej podpiekać śliwki z cukrem zanim dodamy kruszonkę. Wówczas nasze owoce będą bardziej miękkie i skarmelizowane.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym, co lubisz gotować: