Wybierz kontynent

Knedle ze śliwkami

Świetne na ciepło, ale nie gorsze na zimno. Mogą być bardziej lub mniej słodkie. Jeden z najlepszych prezentów kuchni austriackiej.

Składniki

½ kg ziemniaków
½ szklanki mąki
1 jajko
Szczypta soli
¼ kg śliwek
Cukier puder
Masło i bułka tarta lub gęsta śmietana i cukier waniliowy


Sposób przygotowania

- Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc
- Śliwki umyć i wydrylować nie przekrawając ich do końca
- Z ostudzonych ziemniaków, mąki, jajka i soli zagnieść jednolite ciasto
- Kiedy będzie odchodzić od ręki, formować z niego kulki wielkości małej brzoskwini lub dużej moreli (w zależności od wielkości śliwek)
- Z kulki z ciasta rozklepywać na dłoni placuszki, wkładać w nie śliwki
- Do śliwek wsypywać szczyptę cukru waniliowego
- Placuszki ze śliwką w środku starannie zamykać i sklejać
- Sklejone i nafaszerowane placuszki z powrotem przerobić w dłoniach na gładką kulkę
- Zagotować wodę w szerokim garnku, osolić
- Delikatnie kłaść knedle na wodę, partiami, żeby się nie pozlepiały
- Kiedy wypłyną, gotować jeszcze 3-5 minut (w zależności od wielkości)
- Wyjmować łyżką cedzakową
- Podawać polane roztopionym masłem z bułką tartą lub śmietaną zmieszaną z cukrem waniliowym


Warto wiedzieć

Przyjęło się robić knedle z węgierek, ale duże, kuliste, mięsiste śliwki są jeszcze lepsze. Warto je dogotować po wypłynięciu, ale jeśli ciasto zaczyna się odrywać od zwartej kulki, natychmiast wyławiać.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj