Wybierz kontynent

Kotlety mielone

Szybkie, oszczędne i niemal ze wszystkiego

Fot. Łukasz Modelski

Składniki

Mielona łopatka lub karkówka wieprzowa
Czerstwa kajzerka lub bułka
Bułka tarta
Mleko
1 cebula
Woda gazowana
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
(opcjonalnie) Suszony majeranek

Sposób przygotowania

- Zalać kajzerkę (lub bułkę) mlekiem, namoczyć
- Posiekać cebulę w bardzo drobną kosteczkę
- Podsmażyć cebulkę na oleju do lekkiego zbrązowienia, odstawić do przestygnięcia
- Starannie odsączyć bułkę z mleka
- Do miski wrzucić mięso, odciśniętą bułkę, cebulkę i jajko. Doprawić solą, pieprzem i ew. majerankiem, starannie wyrobić „ciasto”.
- Wlać kilka łyżek wody gazowanej, wymieszać jeszcze raz.
- Formować kulki wielkości mniej więcej połowy piłki do tenisa i spłaszczać na dłoni
- Obtaczać kotlety w bułce tartej otrząsając jej nadmiar
- Smażyć na rozgrzanym oleju, jednak na średnim ogniu. Ważne, żeby nie spalić kotletów z wierzchu, a usmażyć w środku, czyli ok. 4 minut z każdej strony.
- Przed podaniem można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym

Warto wiedzieć

Kotlety mielone można robić z każdego rodzaju surowego mięsa. Trzeba tylko pamiętać, by było odpowiednio tłuste (w przypadku chudego mięsa, dodaje się jakiś bardziej tłusty składnik, np. odrobinę podgardla). Najlepsza jest jednak wieprzowa łopatka.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj