Wybierz kontynent

Kruche ciasteczka maślane

Deser popularny na świecie, także w Polsce. Gotowe ciasteczka można przechowywać tygodniami. Robi się je bardzo prosto, odwdzięczają się pełnym, maślanym smakiem. Elegancki, niewymuszony deser uratuje podczas niezapowiedzianej wizyty lub uprzyjemni popołudniową herbatkę.

Fot. Łukasz Modelski

Składniki

3 szklanki mąki
Kostka masła
Szklanka cukru-pudru
2 żółtka
(opcjonalnie) Cukier do posypania

Sposób przygotowania

- Ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto
- Kiedy będzie odchodzić od ręki, zrobić z niego kulkę o odstawić do lodówki na kilka godzin
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni
- Ciasto rozwałkować na placek pożądanej grubości (najczęściej 3-5 mm)
- Foremką, szklanką lub tzw. ringiem wycinać ciasteczka
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasteczka, ewentualnie posypać cukrem
- Piec 15-20 minut, aż ciastka zaczną brązowieć
- Wyjąć je z pieca i ostudzić


Warto wiedzieć

Jak zawsze przy kruchym cieście – im więcej masła, tym lepiej. Do tej ilości mąki można dać nawet półtorej kostki, wtedy nasze ciasteczka będą bardzo tłuste i wyjątkowo smaczne.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj