Deser popularny na świecie, także w Polsce. Gotowe ciasteczka można przechowywać tygodniami. Robi się je bardzo prosto, odwdzięczają się pełnym, maślanym smakiem. Elegancki, niewymuszony deser uratuje podczas niezapowiedzianej wizyty lub uprzyjemni popołudniową herbatkę.

Składniki
3 szklanki mąki
Kostka masła
Szklanka cukru-pudru
2 żółtka
(opcjonalnie) Cukier do posypania
Sposób przygotowania
- Ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto
- Kiedy będzie odchodzić od ręki, zrobić z niego kulkę o odstawić do lodówki na kilka godzin
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni
- Ciasto rozwałkować na placek pożądanej grubości (najczęściej 3-5 mm)
- Foremką, szklanką lub tzw. ringiem wycinać ciasteczka
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasteczka, ewentualnie posypać cukrem
- Piec 15-20 minut, aż ciastka zaczną brązowieć
- Wyjąć je z pieca i ostudzić
Warto wiedzieć
Jak zawsze przy kruchym cieście – im więcej masła, tym lepiej. Do tej ilości mąki można dać nawet półtorej kostki, wtedy nasze ciasteczka będą bardzo tłuste i wyjątkowo smaczne.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym, co lubisz gotować: