Wybierz kontynent

Naleśniki z serem i jagodami

Danie na śniadanie, obiad i kolację. Każdy może je zrobić.

Fot. Łukasz Modelski

Składniki

1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
½ szklanki wody gazowanej
3-4 łyżki oleju
Odrobina soli
Słodki serek lub osłodzony biały ser
Jagody (lub poziomki albo pokrojone truskawki)
Gęsta śmietana
(opcjonalnie) Listki mięty

Sposób przygotowania

- Mąkę przesiać do miski
- Dodać mleko, jajka, wodę i sól
- Starannie wymieszać (najlepiej mikserem)
- Dodać olej, wymieszać jeszcze raz
- Rozgrzać płytką patelnię
- Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładać ciasto, rozprowadzić po całej patelni
- Przewracań na drugą stronę (może być łopatką, jak do jajek sadzonych), kiedy spód będzie już solidnie ścięty
- Na drugiej stronie smażyć znacznie krócej
- Przestudzić placki
- Żeby nafaszerować, na leżący na płasko placek, w mniej więcej 1/3 jego średnicy nałożyć łyżką warstwę sera od brzegu do brzegu
- Na serze rozłożyć owoce, tak, by się w niego zagłębiły
- Delikatnie zwijać naleśnik z farszem w rulonik
- Podawać na zimno lub ciepło (wówczas zwinięte naleśniki delikatnie podgrzać na odrobinie oleju)
- Polać śmietaną, ewentualnie ozdobić listkami mięty

Warto wiedzieć

Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi, nie trzeba się frustrować. Smażenie następnego placka powiedzie się lepiej. Jeśli zamiast naleśników zawijanych w rulonik, wolimy składane w trójkąty, farsz trzeba rozprowadzić po połowie okręgu, jakim jest placek, a następnie złożyć go na czworo.

 

A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 
Podziel się tym co lubisz gotować:

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj