Danie na śniadanie, obiad i kolację. Każdy może je zrobić.

Składniki
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
½ szklanki wody gazowanej
3-4 łyżki oleju
Odrobina soli
Słodki serek lub osłodzony biały ser
Jagody (lub poziomki albo pokrojone truskawki)
Gęsta śmietana
(opcjonalnie) Listki mięty
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiać do miski
- Dodać mleko, jajka, wodę i sól
- Starannie wymieszać (najlepiej mikserem)
- Dodać olej, wymieszać jeszcze raz
- Rozgrzać płytką patelnię
- Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładać ciasto, rozprowadzić po całej patelni
- Przewracań na drugą stronę (może być łopatką, jak do jajek sadzonych), kiedy spód będzie już solidnie ścięty
- Na drugiej stronie smażyć znacznie krócej
- Przestudzić placki
- Żeby nafaszerować, na leżący na płasko placek, w mniej więcej 1/3 jego średnicy nałożyć łyżką warstwę sera od brzegu do brzegu
- Na serze rozłożyć owoce, tak, by się w niego zagłębiły
- Delikatnie zwijać naleśnik z farszem w rulonik
- Podawać na zimno lub ciepło (wówczas zwinięte naleśniki delikatnie podgrzać na odrobinie oleju)
- Polać śmietaną, ewentualnie ozdobić listkami mięty
Warto wiedzieć
Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi, nie trzeba się frustrować. Smażenie następnego placka powiedzie się lepiej. Jeśli zamiast naleśników zawijanych w rulonik, wolimy składane w trójkąty, farsz trzeba rozprowadzić po połowie okręgu, jakim jest placek, a następnie złożyć go na czworo.