Wybierz kontynent

Pieczony rostbef

Można jeść go na gorąco, można też na zimno w charakterze domowej wędliny. O jakości potrawy decyduje mięso. Najpiękniej wygląda, kiedy środek zachowuje różowy kolor, a samo jądro – nawet czerwony. Szary, „przeciągnięty” rostbef wzbudza żal. Gorący świetnie dogaduje się z pieczonymi ziemniakami, zimny można podawać z korniszonami, musztardą, sosem remoulade lub majonezem.

Pieczony rostbef Fot. Łukasz Modelski

Składniki

Duży kawałek rostbefu (1-1,5 kg)
Cebula
Czosnek
1/4 szklanki czerwonego wina
Olej lub oliwa do smażenia


Sposób przygotowania

- Rozgrzać piekarnik do 160 stopni
- Mięso dokładnie oczyścić z błon i żyłek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć
- Natrzeć solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzać olej
- Starannie obsmażyć mięso z każdej strony na dużym ogniu
- Zalać gorącą patelnię po smażeniu czerwonym winem i spłukać pozostałości, nie wylewać
- Główki czosnku i cebuli poprzekrawać na pół i rozłożyć na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego
- Ułożyć mięso na czosnku i cebuli
- Nalać na wierzch wino z patelni
- Włożyć do pieca na 35-45 minut
- Przed wyjęciem wbić termometr (w środku nie powinno być więcej niż 55-60 stopni) lub zrobić dziurkę ostrym nożem i sprawdzić poziom krwistości
- Wyjąć, zawinąć w folię aluminiową na 10 minut
- Kroić i podawać z ulubionymi dodatkami

Warto wiedzieć

Rostbef można piec także bardzo szybko w wysokiej temperaturze (np. 15 minut w 220 stopniach), albo bardzo wolno (3-4 godziny w 90 stopniach). W pierwszym przypadku mięso będzie prawie surowe w środku, w drugim – bardzo miękkie i soczyste.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj