Wybierz kontynent

Placki z cukinii

Danie proste, szybkie, tanie i pyszne Cukinia jako składnik placków lub kotletów ma bardzo wiele zastosowań. Można ją piec i smażyć, długo zachowuje własną wilgoć. W wersji najprostszej i najszybszej cukinia zastępuje ziemniaki w plackach kartoflanych.

Fot. Łukasz Modelski

Składniki

Cukinia
Cebula
Mąka
Jajko
Olej do smażenia
Sól

Pieprz
Kwaśna śmietana lub gęsty jogurt
Koperek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania

- Cukinię umyć, odciąć końcówkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Cebulę posiekać w drobną kosteczkę
- Cukinię odcisnąć z płynu, który puściła
- Starte warzywa wymieszać w misce wraz z wbitym jajkiem
- Drobno posiekać koperek lub natkę, dodać do mieszanki
- Posolić i popieprzyć
- Stopniowo, powoli dosypywać mąki stale mieszając aż do uzyskania konsystencji jednolitego ciasta
- Formować kulki wielkości moreli, po czym spłaszczać je na dłoni
- Powstały kotlecik obtoczyć z dwóch stron w mące, otrząsnąć jej nadmiar
- Na patelni rozgrzać olej
- Zmniejszyć ogień i smażyć placki na złoto po 3-4 minuty z każdej strony
- Podawać ze śmietaną lub jogurtem

Warto wiedzieć

Mąki do mieszanki trzeba dodawać uważnie, tylko tyle, żeby zapewnić masie zwartą konsystencję. Ogień pod patelnią nie może być zbyt wysoki, nie można spalić placków z zewnątrz, a nie mogą być surowe w środku.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj