Wybierz kontynent

Sandacz w śmietanie

Przepis prosty, smak polski, ryba pyszna. Ryba słodkowodna była przez stulecia kojarzona z polskim stołem. Polacy uchodzili za mistrzów w jej przygotowaniu. Połączenie ze śmietaną jako płynem, w którym ryba się dusi, jest najprostsze. Żeby przepis jeszcze bardziej uprościć, zastępujemy kwaśną śmietanę słodką śmietanką. Wtedy mamy całkowitą pewność, że śmietana się nie zetnie i nie rozdzieli.

Fot. Łukasz Modelski

Polacy uchodzili za mistrzów w przygotowaniu tej potrawy.

Połączenie ze śmietaną jako płynem, w którym ryba się dusi, jest najprostsze. Żeby przepis jeszcze bardziej uprościć, zastępujemy kwaśną śmietanę słodką śmietanką. Wtedy mamy całkowitą pewność, że śmietana się nie zetnie i nie rozdzieli.

Składniki

Filety z (tłustego) sandacza
Cebula
Słodka śmietana
Bulion warzywny (co najmniej 2 litry)
Mąka
Sól
Pieprz
Masło do obsmażenia ryby
Olej do smażenia

Sposób przygotowania

- FIlety umyć i oszuszyć
- Cebulę pokroić w cienkie piórka lub kostkę
- Bulion warzywny podgrzać
- Cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju na dużej patelni
- Rybę posolić i popieprzyć, delikatnie oprószyć mąką
- Delikatnie przesmażyć na maśle (na niewielkim ogniu)
- Na zeszkloną cebulę delikatnie położyć obsmażone kawałki ryby
- Całość delikatnie zalać bulionem, tak, by przykrył rybę
- Dusić na bardzo małym ogniu redukując bulion o połowę (warto przewracać rybę)
- W kubeczku wymieszać odrobinę bulionu ze śmietaną, tak, by nie było grudek
- Wlać zawartość kubka na patelnię z cebulą i rybą
- Zagotować
- Kiedy sos się zagotuje, gotować jeszcze przez minutę
- Rybę podawać polaną sosem

Warto wiedzieć

Delikatność jest tu kluczowa. Trzeba uważać, żeby nie zdezintegrować ryby. 

 

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj