Wybierz kontynent

Krucha tarta z kurkami

Choć polska kuchnia nie kojarzy się z tartą, to jednak grzyby zapiekane w kruchym cieście – już tak. Danie tyleż proste, co efektowne. Kurki pasują do niego najlepiej – w piecu nie tracą twardości i sprężystości, dzięki temu czujemy, co jemy.

Fot. Łukasz Modelski

Składniki

3-4 garście kurek
Wędzony boczek
Duża cebula lub 2-3 szalotki
¾ kostki chłodnego masła
2 jajka
2,5 szklanki mąki
Tłusta śmietana (co najmniej 18%)
Tarty żółty ser (lub mozzarella)
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Natka pietruszki lub koperek
(opcjonalnie) Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

- Z mąki, masła i jajka wyrobić jednolite ciasto

- Gdy ciasto będzie zwarte, zrobić z niego kulkę, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki
- Oczyścić kurki, w miarę możliwości nie płukać
- Na patelni podsmażyć cebulę do zeszklenia, dodać pokrojony w kostkę boczek
- Kiedy boczek będzie na pół usmażony, dodać kurki
- Przesmażyć wszystko razem przez 2 minuty, odstawić
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
- Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić nim formę
- Ponakłuwać ciasto widelcem, żeby nie podnosiło się podczas pieczenia
- Wstawić do piekarnika na 15 minut (jeśli zbrązowieje, wyjąć wcześniej)
- Pozostałe jajko zmiksować ze śmietaną i serem na jednolitą masę, ewentualnie zetrzeć do masy trochę gałki do smaku
- Farsz posolić, popieprzyć, ewentualnie dodać posiekaną natkę lub koperek
- Rozprowadzić farsz równolegle po upieczonym spodzie
- Zalać farsz masą, równolegle rozprowadzić
- Włożyć do piekarnika na 15-20 minut
- Wyjąć, kiedy wierzch zacznie brązowieć
- Przed podaniem odstawić tartę na 10 minut do stężenia

Warto wiedzieć

Zawsze można dodać więcej masła, im bardziej ciasto będzie kruche, tym lepiej. Na wierzch, przed ostatecznym włożeniem do piekarnika, można rzucić garść małych kurek lub pokrojonego w kostkę boczku.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj