Prosta i pożywna potrawa huculskich górali. Dobrze znana przed wojną, dziś potrafi zaskoczyć smakiem. W wersji postnej – z bryndzą, w bogatej – z boczkiem. Zawsze ze śmietaną. Banusz do dziś jest popularny we wschodnich Karpatach, a jego magiczne konotacje i zwyczaje towarzyszące produkcji, szczegółowo opisał Stanisław Vincenz w Na skalnym Podhalu. Nasz banysz jest bardzo prosty. Trzeba tylko uważać na odpowiednią konsystencję.
Składniki
Mleko (możliwie tłuste)
Śmietana (najlepiej słodka)
Masło
Kaszka kukurydziana
Sól
Boczek lub bryndza
Tymianek lub szczypiorek
Sposób przygotowania
- Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na skwarki
- W garnku na małym ogniu wymieszać mleko i śmietanę w proporcjach 2:1
- Dodać sól i masło (co najmniej 1/3 kostki)
- Wszystkie składniki wymieszać
- Stale mieszając powoli wsypywać kaszkę kukurydzianą aż do uzyskania niemal stałej konsystencji lub do pojawienia się masła na powierzchni kaszki
- Nakładać na talerz, polać boczkiem lub posypać startą bryndzą
- Dodać na wierzch odrobinę tymianku lub szczypiorku
Warto wiedzieć
Ogień musi być naprawdę mały, inaczej możemy stracić kontrolę nad procesem. Mieszanie (najlepiej drewnianą łyżką) jest tu kluczowe. Idealna konsystencja jest NIEMAL stała, czyli prawie jak polenta lub kaszka manna, ale jednak odrobinę płynna. Lepiej zdjąć z ognia za wcześnie niż za późno.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym, co lubisz gotować: