Wybierz kontynent

Duszone żeberka

Punkt wyjścia to jakość żeberek. Potem danie robi się już samo.

Fot. Łukasz Modesli

Składniki

Żeberka wieprzowe
2-3 cebule
Olej do smażenia
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Sól
Pieprz
Woda (lub bulion)

Sposób przygotowania

- Żeberka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ewentualnych żyłek
- Pociąć je na paski po 1-2 kostki
- Umyć i osuszyć
- Natrzeć solą i pieprzem
- Cebule obrać i pokroić w cienkie pióra
- W brytfannie lub na głębokiej patelni rozgrzać olej
- Starannie obsmażyć żeberka z każdej strony
- Zmniejszyć ogień, odczekać minutę
- Dorzucić cebule, liść laurowy i ziele
- Kiedy cebula się mocno zeszkli (ale zanim zbrązowieje), zalać wszystko wodą lub bulionem do połowy wysokości żeberek
- Przykryć i dusić na małym ogniu przez 90 minut lub do pełnej miękkości, co jakiś czas przewracając

Warto wiedzieć

Żeberka nie powinny być zbyt tłuste, nie mogą jednak być za chude, powinna się na nich znajdować odrobina tłuszczu. Optymalny moment zakończenia duszenia następuje wtedy, kiedy kości zaczynają same odpadać od mięsa.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj