Szybkie danie w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Inspiracja jest niewątpliwie bliskowschodnia. Faszerowanie warzyw nie leży w dawnej polskiej tradycji kulinarnej. Z drugiej strony, skoro kontusz i karabela pochodzą z Turcji, możemy włączyć faszerowaną paprykę do polskiej kuchni.
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
- Ugotować ryż na sypko
- Papryki umyć i rozkroić wzdłuż lub odciąć górną część z ogonkiem
- Wyciąć z wnętrza papryk gniazda nasienne i twardsze włókna
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka
- Czosnek obrać i posiekać
- Na patelni rozgrzać oliwę, zmniejszyć ogień
- Przesmażyć cebulę do zeszklenia
- Jeśli chcemy dodać cukinie lub bakłażana, trzeba pokroić je w drobną kosteczkę i dodać do cebuli
- Dodać czosnek
- Dodać osączony ryż, starannie wymieszać
- Dodać przyprawy
- Przesmażyć całość razem przez kilka minut mieszając
- Przestudzić
- Papryki z wierzchu posmarować oliwą
- Nafaszerować je zawartością patelni
- Ustawić farszem do góry, na dno naczynia nalać centymetr wody
- Wstawić do piekarnika na 35-40 minut
- Wyjąć, ewentualnie posypać z wierzchu serem
- Dopiec jeszcze kilka minut do roztopienia sera
Warto wiedzieć
Ryż do farszu może być także brązowy. Doskonale nadają się też różne kasze.
Również przyprawianie faszerowanej papryki to pole dla wyobraźni (kumin, za’atar, kurkuma, curry). W wersji wege warto dać do środka więcej różnych warzyw (czerwona cebula, cukinia, bakłażan, kabaczek, a nawet rodzynki). Piekąc, dobrze obserwować – jeśli papryka czernieje z wierzchu to znak, że trzeba wyjąć z pieca.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym co lubisz gotować: