Danie z bazaru, ale także klasyczny polski przedwojenny streetfood
Składniki
¼ kilo mięsa mielonego (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub mięsa z rosołu)
Kilo ziemniaków
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1-2 jajka
2 cebule
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Boczek wędzony
Tymianek lub majeranek
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać, wyciąć wszystkie ciemniejsze punkty
- Połowę ziemniaków ugotować, odstawić do przestygnięcia
- Na oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę
- Dodać mięso i przyprawy, starannie wymieszać i dobrze przesmażyć
- Farsz odstawić do przestygnięcia
- Zetrzeć na tarce drugą połowę ziemniaków (surowe), odcisnąć nadmiar płynu
- W misce wymieszać ziemniaki surowe i gotowane, dodać jajka
- Stopniowo dodawać mąkę w proporcjach 1:2 (1 łyżka pszennej, 2 łyżki ziemniaczanej)
- Zagniatać ciasto
- Jeśli będzie zbyt luźne, dodać kolejną porcję mąki
- Ciasto lekko osolić, zagnieść na jednolitą, dość zwartą masę
- Z ciasta odrywać po kawałku i formować na dłoni niewielki placuszek
- Na środek placuszka nakładać szczyptę farszu
- Starannie zlepiać brzegi jak w pierogu, a potem formować kulkę
- Pyzy partiami wrzucać na wrzątek
- Po wypłynięciu gotować jeszcze 5-10 minut (w zależności od wielkości)
- Odcedzić, podawać polane pokrojonym w kostkę i przesmażonym wędzonym boczkiem
Warto wiedzieć
Pyzy można również podawać z mocno przesmażoną cebulką. Po ugotowaniu można je również podsmażyć na dowolnym tłuszczu.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym, co lubisz gotować: