Na świecie znana jako „sałatka rosyjska”. Mimo to, obecna na każdym świątecznym stole w Polsce. Z całą pewnością jest coś w na rzeczy w rosyjskim pochodzeniu sałatki. Jej pradziadkiem jest elegancki rosyjski „Olivier” z końca XIX wieku. Ta ewymyślona w moskiewskim hotelu, elegancka sałatka, pełna kaparów i rakowych ogonów, czasem była pozbawiana co bardziej wyszukanych składników. Choć towarzyszyła nam w komunizmie, przepis na nią pojawia się w Polsce już w latach 30. Fakt – bez majonezu.
Na świecie znana jako „sałatka rosyjska”. Mimo to, obecna na każdym świątecznym stole w Polsce. Choć towarzyszyła nam w komunizmie, przepis na nią pojawia się w Polsce już w latach 30. Fakt – bez majonezu.
Składniki
Ziemniaki
Pietruszka
Marchewka
Jajka
Seler
Groszek z puszki
Ogórki kiszone
(opjonalnie) Seler
(opcjonalnie) Por
(opcjonalnie) Musztarda
(opcjonalnie) Jabłko
Majonez
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Ustalić własne proporcje składników
- Warzywa, oprócz groszku i ogórków, ugotować (uważać, by nie rozgotować)
- Jajka ugotować na twardo
- Jajka i warzywa pokroić w drobną kostkę i wymieszać
- Posiekać natkę pietruszki i dodać do sałątki
- Dodać osączony groszek i ogórki
- Dodać sól i pieprz
- Odstawić do lodówki na 2-3 godziny
- Wyjąć z lodówki, przemieszać
- Stopniowo dodawać majonez – dokładnie mieszać, żeby nie przesadzić
- Poczekać aż sałatka nieco się ogrzeje, podawać przybraną natką pietruszki
Warto wiedzieć
Wersji tej sałatki jest bez liku – każdy ustala własne proporcje składników. Żeby nieco przełamać jej smak, można dodać trochę jabłka, selera lub nawet cebuli. Niektórzy do majonezu dodają trochę musztardy.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym co lubisz gotować: