Wybierz kontynent

Strona główna

Syrop lawendowy

Prosty w wykonaniu dodatek pasuje zarówno do mięs, jak i lodów. Brzmi śródziemnomorsko? Plantacje lawendy to w Polsce ostatnio częsty widok, a syrop lawendowy często jest również bazą do napojów.

Składniki

Suszona lawenda (tylko kwiatostany)
Cukier
Woda
(opcjonalnie) Sok z cytryny


Sposób przygotowania

- Słoiki umyć, sparzyć i wysuszyć
- Starannie poobrywać kwiatostany lawendy z łodyg (co najmniej 2-3 duże garście)
- Kwiaty wrzucić do garnka, zalać 2-3 szklankami wrzątku
- Napar odstawić na dobę, żeby naciągnął, w razie potrzeby uzupełnić wrzątek
- Odlać przez gęste sito, płyn koniecznie zachować – to z niego będzie syrop
- Czynność powtórzyć, jeśli napar nie jest klarowny, przecedzić przez gazę
- Ew. dodać sok z cytryny
- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Napar zagotować z cukrem (3-4 szklanki)
- Gotować aż do osiągnięcia pożądanej gęstości
- Gorący syrop wlać do słoików
- Zakręcone słoiki wkładać do piekarnika na 30 minut
- Wyłączyć piekarnik i poczekać aż wystygnie

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj