Wybierz kontynent

Limonki w rumie

Idealny dodatek do zimowej herbatki

Fot. Łukasz Modelski

Składniki

Limonki
Cukier
Rum (biały lub brązowy)
(opcjonalnie) Imbir


Sposób przygotowania

- Słoiki umyć, sparzyć i wysuszyć
- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Limonki bardzo staranie umyć pod ciepłą wodą, użyć szczotki i płynu do mycia naczyń
- Po myciu sparzyć wrzątkiem
- Pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki
- Zasypać w garnku cukrem (proporcje cukru do limonek jak 1:2)
- Odstawić na 2 godziny
- Można dodać obrany i drobno pokrojony imbir
- Zalać rumem tak, by dobrze przykrył limonki

- Gotować na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny (pożądana konsystencja to owoce w gęstym syropie)
- Gorącą zawartość garnka wkładać do słoików, mniej więcej 1:1 owoców i syropu
- Zakręcone słoiki wkładać do piekarnika na 30 minut
- Wyłączyć piekarnik i poczekać aż wystygnie

Warto wiedzieć

Jak w przypadku wszystkich cytrusów, których nie odbieramy ze skórki – jej staranne umycie i PÓŹNIEJSZE wyparzenie jest bardzo ważne.

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj