Wybierz kontynent

Dżem z rabarbaru

W zależności od ilości cukru może towarzyszyć daniom lub deserom

Fot. Łukasz Modesli

Składniki

Rabarbar
Cukier
(opcjonalnie) Świeży imbir

Sposób przygotowania

- Słoiki umyć, sparzyć i wysuszyć
- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Rabarbar oczyścić z najgrubszych włókien, umyć i osuszyć
- Łodygi rabarbaru drobno pokroić

- W garnku zasypać rabarbar cukrem (ok. ½ wagi rabarbaru)
- Odczekać godzinę aż rabarbar zacznie puszczać sok
- Teraz można dodać obrany i drobno posiekany imbir

- Całość zagotować, kiedy zawrze, zmniejszyć ogień
- Gotować aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji
- Spróbować, można dosłodzić
- Nakładać do słoików
- Zakręcone słoiki wkładać do piekarnika na 30 minut
- Wyłączyć piekarnik i poczekać aż wystygnie

Warto wiedzieć

W zależności od przeznaczenia dżemu, można dodawać do niego wiele innych składników – np. pomarańcze, rodzynki, cynamon lub goździki a nawet czarny pieprz.

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj