W zależności od ilości cukru może towarzyszyć daniom lub deserom
Składniki
Rabarbar
Cukier
(opcjonalnie) Świeży imbir
Sposób przygotowania
- Słoiki umyć, sparzyć i wysuszyć
- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Rabarbar oczyścić z najgrubszych włókien, umyć i osuszyć
- Łodygi rabarbaru drobno pokroić
- W garnku zasypać rabarbar cukrem (ok. ½ wagi rabarbaru)
- Odczekać godzinę aż rabarbar zacznie puszczać sok
- Teraz można dodać obrany i drobno posiekany imbir
- Całość zagotować, kiedy zawrze, zmniejszyć ogień
- Gotować aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji
- Spróbować, można dosłodzić
- Nakładać do słoików
- Zakręcone słoiki wkładać do piekarnika na 30 minut
- Wyłączyć piekarnik i poczekać aż wystygnie
Warto wiedzieć
W zależności od przeznaczenia dżemu, można dodawać do niego wiele innych składników – np. pomarańcze, rodzynki, cynamon lub goździki a nawet czarny pieprz.