Wybierz kontynent

Dżem z owoców dzikiej róży

Oryginalny smak pozwala na łączenie z daniami i deserami

Fot. Łukasz Modelski

Składniki


Owoce dzikiej róży
Biały cukier
Sok z cytryny
Woda

Sposób przygotowania

- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć
- Owoce róży przepłukać i osączyć
- Usunąć ogonki i szypułki, przekroić na pół lub na czworo
- W garnku dusić owoce z niewielkim dodatkiem wody
- Gdy zmiękną, dodać cukier w proporcjach 1:2 (miara cukru na dwie miary owoców)
- Gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpadu owoców
- Ostudzić
- Przetrzeć przez sito
- Powtórzyć
- Zagotować jeszcze raz
- Gotować aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji
- Przełożyć do słoików
- Pasteryzować w piekarniku przez 20 minut
- Zostawić do wystygnięcia piekarnika

Warto wiedzieć

W zależności od przeznaczenia dżemu, może być bardziej lub mniej słodki.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj