Oryginalny smak pozwala na łączenie z daniami i deserami
Składniki
Owoce dzikiej róży
Biały cukier
Sok z cytryny
Woda
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć
- Owoce róży przepłukać i osączyć
- Usunąć ogonki i szypułki, przekroić na pół lub na czworo
- W garnku dusić owoce z niewielkim dodatkiem wody
- Gdy zmiękną, dodać cukier w proporcjach 1:2 (miara cukru na dwie miary owoców)
- Gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpadu owoców
- Ostudzić
- Przetrzeć przez sito
- Powtórzyć
- Zagotować jeszcze raz
- Gotować aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji
- Przełożyć do słoików
- Pasteryzować w piekarniku przez 20 minut
- Zostawić do wystygnięcia piekarnika
Warto wiedzieć
W zależności od przeznaczenia dżemu, może być bardziej lub mniej słodki.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym co lubisz gotować: