Wybierz kontynent

Smażone truskawki na słodko

Najprostszy dżem. Idealny do herbaty, białego sera, lub drożdżowego ciasta.

Fot. Łukasz Modelski

Składniki

Truskawki
Cukier
(opcjonalnie) Cukier waniliowy

Sposób przygotowania

- Słoiki umyć, sparzyć i wysuszyć
- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Truskawki umyć i wysuszyć

- Zasypać truskawki cukrem (ok. 1/5 wagi truskawek)
- Odczekać pół godziny aż zaczną puszczać sok
- Rozgrzać głęboką patelnię lub brytfannę

- Truskawki delikatnie przemieszać i wraz z cukrem i sokiem wyłożyć na patelnię lub do brytfanny
- Smażyć na dużym ogniu delikatnie mieszając przez 5-7 minut
- Zdjąć z ognia, wystudzić
- Czynność powtarzać aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji
- Gorące truskawki wkładać do słoików
- Zakręcone słoiki wkładać do piekarnika na 30 minut
- Wyłączyć piekarnik i poczekać aż wystygnie

Warto wiedzieć

Zarówno słodycz, jak i gęstość reguluje się wedle uznania. Truskawki można pokroić drobniej, ale ładniej wyglądają w całości.

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj