Najprostszy dżem. Idealny do herbaty, białego sera, lub drożdżowego ciasta.

Składniki
Truskawki
Cukier
(opcjonalnie) Cukier waniliowy
Sposób przygotowania
- Słoiki umyć, sparzyć i wysuszyć
- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Truskawki umyć i wysuszyć
- Zasypać truskawki cukrem (ok. 1/5 wagi truskawek)
- Odczekać pół godziny aż zaczną puszczać sok
- Rozgrzać głęboką patelnię lub brytfannę
- Truskawki delikatnie przemieszać i wraz z cukrem i sokiem wyłożyć na patelnię lub do brytfanny
- Smażyć na dużym ogniu delikatnie mieszając przez 5-7 minut
- Zdjąć z ognia, wystudzić
- Czynność powtarzać aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji
- Gorące truskawki wkładać do słoików
- Zakręcone słoiki wkładać do piekarnika na 30 minut
- Wyłączyć piekarnik i poczekać aż wystygnie
Warto wiedzieć
Zarówno słodycz, jak i gęstość reguluje się wedle uznania. Truskawki można pokroić drobniej, ale ładniej wyglądają w całości.