Wybierz kontynent

Sernik krakowski

Polski klasyk. Gęsty ser na kruchym spodzie i dużo bakalii.

Sernik Krakowski Fot. Łukasz Modelski

Składniki na ciasto

3 szklanki mąki
¾ kostki masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 jajka

Składniki na masę

1 kg półtłustego gęstego twarogu (lub białego sera cztery razy mielonego)
¾ szklanki cukru pudru
8 jajek
1/2 kostki masła
Łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 garści dużych rodzynek
(opcjonalnie) Rum do rodzynek
(opcjonalnie) Skórka pomarańczowa


Sposób przygotowania

- Zagnieść ciasto
- Kiedy ciasto odchodzi od ręki, ulepić z niego kulę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę
- Rodzynki opłukać i osączyć na sicie
- Zalać wrzątkiem (lub rumem), żeby napęczniały, zostawić na pół godziny
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
- Wysmarować formę do pieczenia masłem
- Wziąć 2/3 ciasta z lodówki, rozwałkować
- Rozwałkowanym ciastem przykryć dno formy
- Ponakłuwać widelcem
- Włożyć formę z ciastem na 10 minut do pieca
- Rozbić jajka – oddzielić białka od żółtek (odrobinę żółtka odstawić)
- Żółtka wymieszać na masę z serem, mąką, mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i masłem
- Wyjąć spód z piekarnika, poczekać aż przestygnie
- Lekko zmniejszyć temperaturę piekarnika (do 170-160 stopni)
- Białka ubić na pianę
- Pianę ostrożnie dodawać do masy serowej, delikatnie mieszać łyżką
- Wsypać osączone rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać
- Rozłożyć masę na podpieczonym spodzie
- Na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego kruchego ciasta (układać krzyżujące się na skos cienkie wałeczki ciasta)
- Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem, ew. posypać rodzynkami
- Piec 60-80 minut

Warto wiedzieć

Idealny ser powinien być zmielony osiem razy (choć nikt już tak nie robi). W wersji kanonicznej wierzch smaruje się lukrem z cukru pudru zmieszanego na gęsto z sokiem z cytryny.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj