Wybierz kontynent

Strona główna

Konfitura z płatków róży

„Konfitura” to nazwa trochę na wyrost. Roztarte płatki róży po prostu się zagotowuje.

Komfitura z płatków róży Fot. Łukasz Modesli

Składniki

Płatki dzikiej róży
Biały cukier
Sok z cytryny

Sposób przygotowania

- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć
- Płatki delikatnie przepłukać i osączyć
- Pozbawić je jaśniejszych lub białych końcówek (są gorzkie)
- Wsypać do makutry lub blendera
- Zasypać cukrem w proporcjach wagowych 2:1
- Ucierać z cukrem stopniowo wlewając sok z cytryny i próbując
- Kiedy cały cukier będzie roztarty, przełożyć całość do rondelka i zagotować
- Pogotować kilka minut na małym ogniu stale mieszając
- Przełożyć do słoików
- Pasteryzować w piekarniku przez 20 minut
- Zostawić do wystygnięcia piekarnika

Warto wiedzieć

Jeśli sami zbieramy płatki róży, najlepiej robić to rano, kiedy jest jeszcze chłodno. Ograniczmy ryzyko przywiędnięcia i utraty intensywnego aromatu.

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj