„Konfitura” to nazwa trochę na wyrost. Roztarte płatki róży po prostu się zagotowuje.

Składniki
Płatki dzikiej róży
Biały cukier
Sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć
- Płatki delikatnie przepłukać i osączyć
- Pozbawić je jaśniejszych lub białych końcówek (są gorzkie)
- Wsypać do makutry lub blendera
- Zasypać cukrem w proporcjach wagowych 2:1
- Ucierać z cukrem stopniowo wlewając sok z cytryny i próbując
- Kiedy cały cukier będzie roztarty, przełożyć całość do rondelka i zagotować
- Pogotować kilka minut na małym ogniu stale mieszając
- Przełożyć do słoików
- Pasteryzować w piekarniku przez 20 minut
- Zostawić do wystygnięcia piekarnika
Warto wiedzieć
Jeśli sami zbieramy płatki róży, najlepiej robić to rano, kiedy jest jeszcze chłodno. Ograniczmy ryzyko przywiędnięcia i utraty intensywnego aromatu.