Wybierz kontynent

Konfitura z pomarańczy

Do deserów, śniadań lub świątecznych pierniczków

Fot. Łukasz Modelski

Składniki

6-10 pomarańczy
Cukier
(opcjonalnie) Sok z 1-2 cytryn
Woda

Sposób przygotowania

- Słoiki umyć, sparzyć i wysuszyć
- Rozgrzać piekarnik do 120 stopni
- Pomarańcze bardzo staranie umyć pod ciepłą wodą, użyć płynu do mycia naczyń
- Wysuszyć i obrać
- Skórki zalać wrzątkiem i gotować przez kilka minut, opłukać
- Obrane pomarańcze oczyścić z białych błonek
- Przestudzone skórki pokroić w cienkie paski
- Z kawałków pomarańczy wykroić sam miąższ (bez wewnętrznych skórek), nie utracić soku
- Zagotować wodę z cukrem (proporcje 1:1 – kilogram cukru na litr wody, proporcjonalnie mniej lub więcej, w zależności od ilości pomarańczy)

- Do gotującej się wody wrzucić miąższ, sok i skórki (lepiej zagotować mniej wody niż więcej, jeśli masa będzie zbytnio skoncentrowana, zawsze można ją rozrzedzić)
- Gotować na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć, wystudzić
- Ponownie zagotować, wlać sok z cytryny
- Mieszając gotować aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji
- Gorącą konfiturę wkładać do słoików
- Zakręcone słoiki wkładać do piekarnika na 30 minut
- Wyłączyć piekarnik i poczekać aż wystygnie

 

Warto wiedzieć
Czasy gotowania zależą od nas – niektórzy wolą, kiedy skórki są nieco twardsze i można je gryźć – wtedy gotujemy krócej.

 

A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj