Wybierz kontynent

Smażone kartofle ze zsiadłym mlekiem

Danie najprostsze, ale bardzo polskie. I jak smakuje!

  

Składniki
1 kg ziemniaków
Olej do smażenia
Gruba sól
Tłuste mleko naturalne (nie UHT)
Ulubione dodatki, np. cebula, dymka, szczypiorek, koperek, czosnek, wędzony boczek

 

Sposób przygotowania

- Mleko przelać do garnka lub słoików i zostawić w temperaturze pokojowej - W zależności od mleka i warunków, mleko zsiądzie się w ciągu dwóch-trzech dni - Schłodzić zsiadłe mleko w lodówce - Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości (ważne, żeby nie rozgotować), przestudzić - Ziemniaki pokroić w talarki - Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć do zezłocenia - Posypać dymką, szczypiorkiem lub koperkiem. Można również smażyć je z pokrojoną w piórka cebulą, posiekanym czosnkiem lub pokrojonym w kosteczkę wędzonym boczkiem. - Posolić na talerzu - Zsiadłe mleko podawać osobno w kubku lub głębokim talerzu

 

Warto wiedzieć
Do powszechnego użycia ziemniak wszedł dopiero w wieku XIX, ale natychmiast rozpanoszył się wszędzie. Odsmażone talarki ze zsiadłym mlekiem (którego
nie zna Zachód) to najlepsze połączenie na świecie. W dodatku – może się zmieniać w zależności od dodatków. Ważne tylko, żeby znaleźć mleko bez technologii UHT a najlepiej – niepasteryzowane.
 

A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj