Danie najprostsze, ale bardzo polskie. I jak smakuje!

Składniki
1 kg ziemniaków
Olej do smażenia
Gruba sól
Tłuste mleko naturalne (nie UHT)
Ulubione dodatki, np. cebula, dymka, szczypiorek, koperek, czosnek, wędzony boczek
Sposób przygotowania
- Mleko przelać do garnka lub słoików i zostawić w temperaturze pokojowej - W zależności od mleka i warunków, mleko zsiądzie się w ciągu dwóch-trzech dni - Schłodzić zsiadłe mleko w lodówce - Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości (ważne, żeby nie rozgotować), przestudzić - Ziemniaki pokroić w talarki - Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć do zezłocenia - Posypać dymką, szczypiorkiem lub koperkiem. Można również smażyć je z pokrojoną w piórka cebulą, posiekanym czosnkiem lub pokrojonym w kosteczkę wędzonym boczkiem. - Posolić na talerzu - Zsiadłe mleko podawać osobno w kubku lub głębokim talerzu
Warto wiedzieć
Do powszechnego użycia ziemniak wszedł dopiero w wieku XIX, ale natychmiast rozpanoszył się wszędzie. Odsmażone talarki ze zsiadłym mlekiem (którego
nie zna Zachód) to najlepsze połączenie na świecie. W dodatku – może się zmieniać w zależności od dodatków. Ważne tylko, żeby znaleźć mleko bez technologii UHT a najlepiej – niepasteryzowane.
Podziel się tym, co lubisz gotować: