Wybierz kontynent

Wątróbka z jabłkiem

Danie zdrowe i nieskomplikowane. Jeśli jest miękkie, potrafi dosłownie rozpłynąć się w ustach.

 

Składniki
4 niewielkie wątróbki drobiowe (najlepiej z indyka) – ok 200 g
2 średnie jabłka
2 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
Sól i pieprz
Ciemny chleb na grzanki

Sposób przygotowania
- Wątróbkę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę
- Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plastry
- Cebulę pokroić w piórka
- Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę na złoty kolor
- Dodaj pokrojoną wątróbkę i smażyć ok. 5 minut
- Dodać plasterki jabłek i smażyć kolejne 3 minuty
- Dodać łyżkę mąki i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą

- Wlać bulion i mieszać, aż sos zgęstnieje
- Osolić i popieprzyć
- Na drugiej patelni zgrillować kromki chleba robiąc z nich grzanki
- Kiedy sos będzie gęsty, ułożyć wątróbkę na grzankach
- Można przybrać cienki pokrojoną czerwoną cebulą lub kiszonym ogórkiem

Warto wiedzieć
Dobrze pamiętać, żeby po połączeniu składników, nie trzymać wątróbki na patelni zbyt długo. Łatwo ją wysuszyć. Wątróbkę można też podawać z ryżem lub ziemniakami.

 A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

 

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj