Jedna z najważniejszych polskich zup. Aksamitna, łagodna, sycąca.

Składniki
200 g mięsa z kury
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 seler
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
2 litry bulionu (warzywnego lub mięsnego)
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Sól i pieprz
Natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Mięso umyć i pokroić na małe kawałki
- Obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju
- Dodać pokrojone cebulę, marchewki, pietruszkę, por i seler. Smażyć razem przez kilka minut.
- Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz opłukaną kaszę jęczmienną
- Doprowadzić do wrzenia
- Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny lub do pełnej miękkości warzyw i „rozpadnięcia się” mięsa
- Usunąć liść laurowy i ziele angielskie
- W zależności od gustów – mniej lub bardziej rozdrobnić warzywa i mięso widelcem
- Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną nartką pietruszki
Warto wiedzieć
Oryginalnie krupnik to resztki warzyw i mięsa zagęszczone kaszą. Tego podejścia trzymają się inne wersje tej zupy, według których można gotować ją na dowolnym mięsie – wołowinie, żeberkach wieprzowych, czy nawet na kiełbasie.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym co lubisz gotować: