Wybierz kontynent

Krupnik z kury

Jedna z najważniejszych polskich zup. Aksamitna, łagodna, sycąca.

 

Składniki
200 g mięsa z kury
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 seler
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
2 litry bulionu (warzywnego lub mięsnego)
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Sól i pieprz
Natka pietruszki

 

Sposób przygotowania

- Mięso umyć i pokroić na małe kawałki
- Obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju
- Dodać pokrojone cebulę, marchewki, pietruszkę, por i seler. Smażyć razem przez kilka minut.
- Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz opłukaną kaszę jęczmienną
- Doprowadzić do wrzenia
- Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny lub do pełnej miękkości warzyw i „rozpadnięcia się” mięsa
- Usunąć liść laurowy i ziele angielskie
- W zależności od gustów – mniej lub bardziej rozdrobnić warzywa i mięso widelcem
- Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną nartką pietruszki

 

Warto wiedzieć
Oryginalnie krupnik to resztki warzyw i mięsa zagęszczone kaszą. Tego podejścia trzymają się inne wersje tej zupy, według których można gotować ją na dowolnym mięsie – wołowinie, żeberkach wieprzowych, czy nawet na kiełbasie.

  

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share



O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj