- Blisko 90% Polaków minimum raz w tygodniu spożywa wspólne posiłki, a połowa z nich (46%) codziennie.
Wspólne spożywanie posiłków ma wiele zalet: podczas zaspokajania głodu dbamy o dobre relacje, wzmacniamy więzi społeczne i poczucie przynależności. Polacy doceniają te korzyści. Jak wynika z badania „Czy Polacy wciąż kultywują tradycję wspólnych posiłków? Fakty na temat zwyczajów żywieniowych Polaków”[1] przeprowadzonego na zlecenie Glovo, blisko 2/3 rodzin planuje wspólne posiłki, aby móc regularnie celebrować obiad czy kolację.
Tradycja wspólnych posiłków jest u nas mocno zakorzeniona. Większość z nas uczestniczyła w rodzinnych spotkaniach. To właśnie wtedy budowaliśmy i zacieśnialiśmy więzi rodzinne. I mimo że świat wyraźnie przyspieszył i coraz trudniej nam znaleźć czas na jedzenie wspólnych posiłków, tradycja ta wydaje się być niezagrożona. Jak pokazują wyniki badania przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Glovo, rodzinne posiłki nadal są dla Polaków bardzo ważne. Blisko 90% respondentów deklaruje, że minimum raz w tygodniu spożywa wspólne posiłki, a połowa z nich (46%) codziennie.
Niestety, nie zawsze mamy czas i siłę na samodzielne przygotowanie posiłku. Ponad połowa uczestników badania zamawia obiad z dowozem najczęściej dlatego, że nie miała czasu zrobić go samemu, a 40% nie miała siły na jego przygotowanie. I coraz większą popularnością cieszy się zamawianie obiadów z dowozem. Prawie 1/3 badanych korzysta z takiej opcji od 3 do 5 razy w miesiącu, a ponad 60% 1 raz lub 2 razy.
Pizza i hamburgery - to zamawiają Polacy
Królową menu z dostawą jest… pizza. Z badania Glovo wynika, że aż 78% Polaków zamawia właśnie to danie, a jak deklaruje 33% badanych rodziców - na obiad najczęściej zamawiają dla swoich pociech pizzę margharitę.
Na drugim miejscu plasują się hamburgery - wskazało je 30% respondentów. Podium zamykają dania kuchni azjatyckiej - 25% rodaków zleca ich dostawę.
Wspólne posiłki wspierają zdrowe nawyki żywieniowe
Wspólne spożywanie posiłków to też okazja do wspierania zdrowych nawyków żywieniowych. Gdy jemy w towarzystwie, staramy się częściej wybierać bardziej wartościowe dania, jemy wolniej i nakładamy sobie mniejsze porcje.
Jak wynika z badania „Czy Polacy wciąż kultywują tradycję wspólnych posiłków? Fakty na temat zwyczajów żywieniowych Polaków”, ponad połowa respondentów (58%) deklaruje, że w ich rodzinie wszyscy starają się jeść zdrowo. Większy odsetek, bo 61% uczestników badania, twierdzi, że jedzenie ma przede wszystkim sprawiać przyjemność - więc każdy członek rodziny je to, na co ma ochotę. Z kolei 38% badanych posiadających dzieci lubi poznawać nowe smaki.
Jak zaplanować wspólne posiłki? Kilka przydatnych rad
- Zaplanujcie przynajmniej jeden posiłek w wybrany dzień tygodnia, a potem stopniowo zwiększajcie liczbę dni.
- Pomyślcie, który z posiłków uda Wam się jak najczęściej jadać wspólnie i ustalcie z domownikami, że to będzie czas tylko dla Was.
- Zaangażujcie rodzinę w przygotowania: dzieci mogą myć warzywa czy nakrywać do stołu, partner obierać ziemniaki - w ten sposób już podczas przyrządzania posiłku spędzicie wspólnie czas.
- Podczas jedzenia nie prowadźcie trudnych rozmów - to ma być czas relaksu!
Jeśli nie macie czasu na gotowanie obiadu - zamówcie je do domu. Dania, na jakie macie ochotę, z ulubionej restauracji, na dogodną godzinę - dowiezie Wam Glovo, a Wy nakryjecie do stołu.
[1] Badanie wykonano w formie ankiety internetowej wspomaganej komputerowo (CAWI) w okresie od 27 czerwca do 6 lipca 2023 r. na próbie 2000 pełnoletnich Polaków.
Źródło informacji: Glovo