Wybierz kontynent

Kustoszki kulinarnej pamięci „Kuchmistrzostwa”

Jedynie zainteresowaniom kulinarnym dwóch arystokratek zawdzięczamy odpis i przetrwanie najstarszej polskiej książki kucharskiej, czyli Kuchmistrzostwa z ok. 1540 roku. Zresztą nie tylko tego.

Pieter Claesz. Obraz stołu z 1627 roku. Fot. National Gallery of Art Washington. Wikipedia. Domena publiczna

Matka i córka – Rozalia z Zahorowskich Pociejowa, strażnikowa wielka litewska i Ludwika Honorata Lubomirska, były dziedziczkami starego ruskiego rodu Zahorowskich z Wołynia i Kijowszczyzny. W roku 1757 na polecenie Rozalii powstaje rękopiśmienny Zbiór dla kuchmistrza – almanach najważniejszych, zebranych przez nią przepisów, także innych autorów.

 

Wśród nich – w całości – znajduje się odpis XVI-wiecznego Kuchmistrzostwa, najstarszej polskiej książki kucharskiej, do niedawna uważanej za zaginioną. Dzięki paniom Zahorowskim przetrwało kilka innych pomników literatury kulinarnej, także bohaterka poprzedniego odcinka – pierwsza znana polska książka kucharska napisana przez kobietę.

 

Warto się przyjrzeć samemu Zbiorowi dla kuchmistrza. Odnajdujemy w nim wiele wątków bezpośrednio związanych z Rozalią Pociejową, jej rodziną, sąsiadami, lekarzami i znajomymi. To bardzo kobieca książka będąca interesującym zapisem obyczaju epoki.

 
Opis obyczajów
Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca – brzmi pełny tytuł książki, którą kilka lat temu W Bibliotece Narodowej Ukrainy odnalazł Jarosław Dumanowski i Switłana Bułatowa. Zbiór, traktowany jako całość, zawiera ponad 1000 przepisów z różnych epok i obejmuje niemal dwa stulecia historii polskiej kuchni. Zarówno Pociejowie, jak – przede wszystkim Lubomirscy – należeli do najpotężniejszych rodów Rzeczpospolitej. Latyfundyści i kulturträgerzy, mieli majątki w różnych częściach Litwy i Korony. Zbiór, siłą rzeczy, to rodzaj raptularza, w którym znajdują się przepisy dań (i świadectwa kultury kulinarnej i obyczaju) różnych części kraju. Odkrywca rękopisu, Jarosław Dumanowski, tak komentuje jego zawartość:

   

Zbiór dla kuchmistrza.
Domena publiczna, Muzeum Króla Jana III w Wilanowie

 

Jedna z niedatowanych receptur opisuje „Kruth inakszy, co go na pole biorą na Ukrainie”, czyli ziołowy, aromatyzowany przyprawami napój z wina (w tym przypadku słodkiej małmazji). Z kolei w opisie przygotowania leczniczej „wódki” (wyciągu) z rosiczki, roślinę tę opisano, wskazując na jej czeską i ruską nazwę „słonecznik”, co sugeruje przekonanie o zrozumiałości i użyteczności nazwy uważanej zapewne za miejscową. W przepisie na „Wódkę serdeczną” wśród prawie stu (!) koniecznych do jej przygotowania składników wymieniono także „wasylek cerkiewny”, ruskie (ukraińskie) określenie bazylii.

 
Barokowa silva rerum
Ponieważ Zbiór nasi charakter raptularza, zwarto w nim wiele pomniejszych opusculów kulinarnych. Poza monumentalnych Kuchmistrzostwem z 1540 roku (jedynie dzięki paniom Zahorowskim wiemy dziś, co zawierała najstarsza polska książka kucharska) i Rzeczami niektórymi kuchennymi sekretnymi od JMCi Pani Kuchmistrzowej Koronnej roku 1633 wypisanymi, rękopis składa się z wielu innych części. Należy doń m.in. Spisanie różnych potraw i Spisanie konfektów drugich, oba zapewne z 1633 roku, Pamięć od księdza Padlewskiego – być może z lat 60. wieku XVIII, rozdziały poświęcone produkcji rozmaitych wódek i destylatów oraz Karmie sobotniej wypisanie, zawierające spis potraw postnych.

  
W Zbiorze zawarte jest mnóstwo porad gospodarskich dotyczących prowadzenia dworu i obejścia, domowej produkcji leków i budowaniu sprawnie działającej spiżarni. Porady te, rozciągnięte między początkiem wieku XVII a pierwszą ćwiercią stulecia następnego, stanowią cenne źródło zarówno dla historii materialnej, jak i obyczajowej epoki.

  
Choć ani matka (zmarła kilka lat po spisaniu Zbioru), ani córka, najwyraźniej świadome historycznego już charakteru rękopisu, nie zostawiają w nim jednoznacznego śladu własnych upodobań kulinarnych. Wiemy o nich co-nieco z innych źródeł. Rozalia z Zahorowskich Pociejowa, strażnikowa litewska, mecenaska sztuki, zatrudniająca m.in. Pawła Fontanę czy Szymona Czechowicza, ufundowała klasztor kapucynów w Uściługu. Wiadomo, że w umowie z architektem zaznaczyła i szczegółowo opisała klasztorne kuchnie. Należy również przypuszczać, że miała swój udział w projektowaniu kapucyńskiego ogrodu i warzywnika. Córka Rozalii, Ludwika Honorata Lubomirska, żona najbogatszego magnata kraju, miała gust kulinarny dość konserwatywny. Wiemy to z zachowanych rachunków dworskich. Zamorskie przyprawy, kosztowne korzenie, cukier i ogromne ilości importowanych win wskazują, że mimo, iż księżna umarła dopiero w roku (zapewne) 1794, hołdowała zwyczajom kulinarnym sięgającym jeszcze średniowiecza.


Ze Zbioru dla kuchmistrza pochodzi przepis na „szałwię w cukrze”, czyli kandyzowaną szałwię. Co ciekawe, ów przepis, choć stary, jest zarazem bardzo nowoczesny. Bardzo podobnie wyglądającą recepturę na kandyzowaną szałwię znajdziemy wśród modnych przepisów Marthy Stewart.

 

Szałwia.
Dinkum. Creative Commons Zero

  
Szałwia w cukrze

Składniki:
Cztery-pięć garści świeżej szałwii
½ kg cukru

8 łyżek miodu

Sposób przygotowania:
- Liście szałwii starannie oddzielić od gałązek
- Opłukać je pod bieżącą wodą

- Zagotować litr wody z cukrem

- Do gotującej wody wrzucić liście, zblanszować przez minutę, wyjąć na sito, odsączyć

- Przełożyć osączone liście na rozgrzaną patelnię, polać miodem, wymieszać

- Podsmażać z miodem przez kilka minut, szczypcami pozdejmować liście z patelni i ułożyć na kratce, żeby obciekły

- Zostawić na noc

Podawać jako deser lub dodatek do kawy. Można lekko oprószyć cukrem pudrem.


O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj