Golden Delicious to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek na świecie. Wybitnie deserowa, dostępna przez cały rok. Polecana przez sadowników i dietetyków w myśl maksymy „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”. Bogactwo odmianowe wyróżnia polskie sadownictwo. Cieszy również fakt, że coraz więcej Polaków je jabłka regularnie [Kantar Polska, styczeń 2025].
![](https://adm.powiempolsce.pl/media/filer_public_thumbnails/filer_public/a8/9e/a89e14d3-2642-4f53-9007-4a379cc386c4/e086b5dfdc26d850314b57b5d73e6899.jpg__737x490_q85_box-0%2C0%2C737%2C490_detail_subsampling-2.jpg)
Golden Delicious to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek. Powstała w Stanach Zjednoczonych w 1890 roku, z przypadkowej siewki, i szybko zyskała popularność. W Polsce, w skali produkcyjnej, pojawiła się w latach 90. XX wieku. Dominuje dziś na runku europejskim i światowym. Stanowi ok. 17% światowej produkcji, co oznacza, że co szóste jabłko na świecie to Golden Delicious.
Odmiana uniwersalna, wybitnie deserowa, ale dobrze nadaje się też na musy. Odmiana z dobrze zbilansowaną zawartością kwasów i cukrów, często wykorzystywana przy tworzeniu nowych odmian. Co ciekawe, większość dominujących odmian ma w sobie Goldena. Przykładem Jonagold, Gala, Pink Lady czy Evelina.
Jabłka Golden Delicious są żółte, nie mutują w kierunku rumieńca, a skórka jest sucha. Taka skórka szybko traci wodę, dlatego poszukuje się mutacji, które nie mają tej tendencji do „rdzewienia”. Przykładem jest Golden Reinders, który pojawił się jako mutacja tej odmiany. W ostatnich latach na rynku pojawiły się odmiany z łososiowym rumieńcem i są coraz bardziej akceptowane przez konsumentów.
Warto dodać, że przez prawie 80 lat rynek preferował tylko jednolite kolory - zielony lub żółty. Jabłka, które miały jakiekolwiek rumieńce, były dyskwalifikowane, zwłaszcza w Polsce. W tej chwili w Polsce, a także w innych krajach, zaczyna się wprowadzać do produkcji jabłka z takim delikatnym rumieńcem.
Golden Delicious jest odmianą dostępną przez cały rok. Jabłka te przechowuje się w specjalnych warunkach w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Dzięki tym warunkom jabłka zachowują świeżość i kolor aż do czerwca-lipca kolejnego roku.
Polacy zapytani o odmiany jabłek, po które mają ochotę sięgnąć, najczęściej wymieniają Lobo (38%), Szampiona (30%), Jonagold i Ligola (25%), Galę (22%), ale także Antonówkę (20%) a także Cortland (15%) i Rubin (14%), częściej preferowane wśród konsumentów w wieku 40+. Golden Delicious ze wskazaniem na poziomi 8% to „faworyt” pokolenia X - osób urodzonych w latach 1965-1980. Pozostałe pokolenia rzadziej wskazują tę odmianę.
Jedno jabłko dziennie
Jabłka są oficjalnym owocem III Konferencji Psychodietetyki, która odbędzie się 22 lutego br. w Warszawie. To spotkanie specjalistów dietetyków, psychologów, psychodietetyków i studentów tych kierunków, nastawione na interdyscyplinarną wiedzę i praktyczne rekomendacje. Dobra okazja, by przywołać przysłowie-patent - „An apple a day keeps the doctor away”, czyli „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”. Więcej o tym wydarzeniu na stronie Konferencja-psychodietetyki.pl.
Rekomendacje lekarzy są zachętą do regularnej konsumpcji, ale kluczem do sukcesu jest atrakcyjność różnych odmian. Każda z nich oferuje unikalny smak, teksturę i aromat. Znajomość i dostępność wielu sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie, dopasowując wybór do osobistych preferencji smakowych i kulinarnych.
Więcej o najpopularniejszych odmianach jabłek na stronie 1jablko.pl.
Sadownicy przypominają, że każdy powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie. To patent na dobry dzień i dobre zdrowie. Dołącz.
Pomologiczny opis odmiany Golden Delicious tutaj.
Źródło danych: Kantar Polska, badania metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej (N=1015). Sondaż zrealizowany dla Core Team sektora ogrodniczego w dniach 12-22 stycznia 2025 r.
#1jabłko #1JabłkoDziennie #Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych