Wybierz kontynent

Rozporządzenie i decyzje Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w związku z ogniskiem pryszczycy na terytorium Węgier

Fot. Ambasady GOV

To reakcja na informację Komisji Europejskiej o stwierdzeniu przez służby weterynaryjne Węgier ogniska pryszczycy w stadzie bydła. MRiRW czeka na decyzje na szczeblu unijnym.

Polskie służby weterynaryjne pozostają w stanie stałej gotowości. Wprowadzono dyżury służb weterynaryjnych na przejściach granicznych ze Słowacją oraz z Czechami, a także restrykcyjne kontrole transportów zwierząt prowadzone we współpracy z policją, Krajową Administracją Skarbową i Inspekcją Transportu Drogowego.

 

Towary objęte zakazem przywozu z Węgier oraz z części obszaru Słowacji:

  • zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt;
  • świeże mięso, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone  mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
  • mleko surowe, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych;
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne otrzymane od zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
  • słoma i siano.

 

O chorobie

Pryszczyca jest wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie pryszczycą najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Ostatni przypadek tej choroby w Polsce stwierdzono w 1971 r. Aktualnie Polska jest krajem urzędowo wolnym od tej choroby.

 

Dodatkowe informacje

Szczegółowe informacje o rozwoju sytuacji epidemiologicznej i działaniach podejmowanych przez służby są dostępne na stronie internetowej Głównego Lekarza Weterynarii pod adresem: www.wetgiw.gov.pl

Ambasady GOV Redaktor

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj