Mimo wyzwań związanych z inflacją i rosnącymi kosztami energii, Polaków stać na coraz więcej dań z restauracji. Indeks Pyszne.pl pokazuje, że siła nabywcza konsumentów systematycznie rośnie od początku 2024 roku, a sytuacja w branży gastronomicznej się stabilizuje. Jak wskazują eksperci, sytuacja może jednak ulec zmianie między innymi z uwagi na zmiany klimatu.

Blisko 16 tysięcy restauracji, ponad 3,5 mln klientów i setki tysięcy zamówień każdego dnia. Dzięki znacznemu udziałowi w rynku dostaw jedzenia Pyszne.pl może obserwować i analizować, jak zmieniają się tendencje zakupowe Polaków w zestawieniu ze wskaźnikami gospodarczymi jak np. inflacja. Dane te, doprawione ekspercką wiedzą ekonomisty Marka Zubera, pozwalają od 2024 r. tworzyć Indeks ekonomiczny Pyszne.pl, dostarczający rzetelnej wiedzy o stanie polskiej gastronomii.
Zeszłoroczna odsłona indeksu wskazała, że głównymi wyzwaniami był powrót podatku VAT oraz wysoka inflacja. Między innymi z tego względu w Polsce obserwowaliśmy mocny wzrost cen w gastronomii, czego efektem było przekroczenie poziomów cen w stosunku do takich krajów jak choćby Włochy. A jakie zmiany przyniosły ostatnie miesiące? Czas na kolejną aktualizację indeksu.
Indeks Pyszne.pl - z czym to się je?
Indeks ekonomiczny Pyszne.pl analizuje ceny 30 najpopularniejszych dań zamawianych na platformie, od zupy ogórkowej po pizzę, jak i najpopularniejsze dodatki jak frytki czy ryż. Na tej podstawie wyliczana jest średnia cena koszyka, porównywana do analogicznej wartości z poprzedniego roku. Dodatni wskaźnik oznacza, że średnia cena koszyka wzrasta. Wskaźnik jest następnie zestawiany z poziomem inflacji, cenami żywności i średnim wynagrodzeniem, aby zapewnić kompleksowy obraz branży gastronomicznej i tego, ile Polacy mogą kupić za jedną pensję.
Możemy kupić więcej
Początek 2024 roku przyniósł poprawę sytuacji konsumentów, gdy indeks Pyszne.pl w relacji do przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw przyjął wartość dodatnią. Oznacza to, że z miesiąca na miesiąc możliwości zakupowe przeciętnego Kowalskiego, jeżeli chodzi o dania gotowe wzrastały.
Od września 2024 roku wzrost ten ustabilizował się na poziomie między 1,5% a 2%. Choć nie jest to wartość spektakularna, to jednak stały wzrost przyczynił się do poczucia stałej, choć niewielkiej poprawy wśród konsumentów. Jak prognozuje ekonomista Marek Zuber, sytuacja może jednak ulec zmianie z uwagi między innymi na zmiany klimatu.
„Wszystko wskazuje na to, że rok 2025 będzie rokiem dużej zmienność cen żywności. Wynika to z wielu czynników, między innymi nadzwyczajnych okresów pogodowych. Początek roku przyniósł już mocny wzrost cen żywności, co będzie stanowić dodatkowy czynnik kosztotwórczy w kolejnych miesiącach” - tłumaczy Marek Zuber, ekonomista i analityk rynków finansowych Akademii WSB.
Kebabowa siła nabywcza
Indeks Pyszne.pl bywa porównywany do Wskaźnika Big Maca, stanowiąc w pewnym sensie jego polski odpowiednik. Dzięki Indeksowi jesteśmy bowiem w stanie wyliczyć między innymi, ile najpopularniejszych dań można kupić za jedną pensję minimalną. Przykładowo, za minimalne wynagrodzenie w styczniu 2025 roku można było nabyć 156 kebabów, a więc tyle samo co w styczniu 2021 roku, ale już więcej niż w styczniu 2023 (132). Podobnie wygląda sytuacja z pizzą. W tym przypadku liczba ta wzrosła od 92 w 2019 roku do 119 w 2025 roku.
Dalszą część artykułu znajdą Państwo w podanym linku:
Źródło informacji: Pyszne.pl