Wybierz kontynent

Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw

Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.

Fot. PAP

Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025

W sierpniu najczęściej spożywanym warzywem były pomidory, których konsumpcję zadeklarowało aż 97% Polaków. Na drugim miejscu znalazły się ogórki, które jadło 94% badanych. Trzecie miejsce należy do cebuli - 91%. Nigdy jeszcze - w historii realizowanych pomiarów - tak wielu Polaków nie jadło w sierpniu pomidorów, ogórków i cebuli.

KANTAR Sierpień 2025 (1)

W rankingu wysokiej popularności kolejne miejsca zajmują: marchew (88%), papryka (72%), fasola szparagowa (70%), kapusta (67%). Połowa Polaków spożywała cukinię (53%), pieczarki (52%) i buraka ćwikłowego (50%).

W porównaniu do poprzedniego pomiaru (z lipca), widoczne są wzrosty w spożyciu wszystkich badanych gatunków. Największe dla cukinii (+11 p.p.), fasoli szparagowej oraz papryki (po 9 p.p.). Istotniejsze jest jednak spojrzenie w dłuższej perspektywie.

Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia”

Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich badanych gatunków były najwyższe w historii realizowanych badań.

  • pomidory - 31,5 mln konsumentów - rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
  • ogórki - 30,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
  • cebula - 29,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4/2020, czyli badania w szczycie pandemii
  • marchew - 28,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4 i 5/2020, czyli badania w szczycie pandemii
  • papryka - 23,3 mln konsumentów - rekord sierpnia i trzeci wynik w historii pomiarów (ustępujący tylko dwóm badaniom z kwietnia i maja 2020, czyli w szczycie pandemii)
  • fasolka szparagowa - 22,7 mln konsumentów - rekord sierpnia i drugi wynik w historii pomiarów
  • kapusta - 21,7 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
  • cukinia - 17,2 mln konsumentów - wyrównany historyczny rekord konsumpcji
  • pieczarki - 16,8 mln konsumentów - najlepszy wynik od 2021 roku
  • burak ćwikłowy - 16,2 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu

Badania są reprezentatywne dla populacji dorosłych Polaków, czyli w wieku 15+.

Liderzy wzrostów „sierpień do sierpnia”

KANTAR Sierpień 2025 (3)

Porównując do zeszłorocznego pomiaru (sierpień 2024) najbardziej wzrosła ilość konsumentów fasolki szparagowej o 11% (8 p.p.), papryki o 8,2% (6 p.p.) i buraków ćwikłowych - o 8% (4 p.p.).

W sumie paprykę jadło w sierpniu rekordowe 23,3 mln Polaków. W skali roku papryce przybyło aż 1,9 mln nowych klientów. „Sierpień do sierpnia” wzrost ilości konsumentów fasolki wyniósł 2,6 mln. W sumie fasolkę jadło w sierpniu 22,7 mln osób.

KANTAR Sierpień 2025 (4)

Jemy więcej warzyw!

Wskaźnik różnorodności spożywanych przez Polaków warzyw osiągnął wartość 60,1 pkt., co jest najlepszym sierpniowym wynikiem w historii (realizowanego w sposób ciągły monitoringu konsumpcji warzyw i owoców).

W porównaniu do lipca 2025 wartość wskaźnika wzrosła o 2,8 pkt i była już tylko o 1,5 pkt. niższa od wyników na początku pandemii - kwiecień-maj 2020 r., kiedy obserwowano olbrzymie wzrosty spożycia warzyw i owoców (w tym przetworów i mrożonek).

Możliwość porównania deklaracji z tego samego miesiąca pozwala zauważyć pozytywny trend. Coraz więcej konsumentów kupuje warzywa. Wzrosty dotyczą coraz większej liczby gatunków, co jest związane z rosnącą świadomością roli warzyw i w codziennym odżywianiu. Sytuacja podobnie wygląda na rynku owoców. 

KANTAR Sierpień 2025 (5)

Dzięki badaniom wiadomo, że w sierpniu br. już połowa Polaków odżywiała się dobrze i bardzo dobrze, biorąc pod uwagę ilość warzyw i owoców. W sierpniu 17% Polaków odżywiało się w pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków, warzywa i owoc stanowiły co najmniej połowę każdego spożywanego przez nich posiłku. To blisko 5,5 mln osób. Nawiasem mówiąc, tylko ta grupa kontrybuuje 16,5 mln bogatych w warzywa i owoce posiłków każdego dnia.

Kolejne 33% badanych włącza warzywa i owoce do większości swoich posiłków, choć ciągle zbyt rzadko stanowią one połowę dania. Pozostali mają dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. W tej grupie 38% uwzględniało je w co najmniej połowie posiłków. Tylko 13% spożywało ich bardzo mało lub wcale.

Letnie fale monitoringu zrealizowano w dniach 13-18 czerwca, 11-16 lipca oraz 8-13 sierpnia 2025 r. na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15+. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Kantar pytał Polaków o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków.

Więcej o letniej konsumpcji warzyw na stronie CoreTeam.pl

Wyniki równie budujących badań konsumpcji owoców w materiale pt. Polacy jedzą coraz więcej warzyw

Stale aktualizowane wynik badań kilkudziesięciu gatunków dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl

#Fundusze Promocji 

Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.

Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

O Autorze

PAP Redaktor

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj