Wybierz kontynent

Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska

Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.

Fot. PAP

Za nami najlepszy sierpień w historii wielu gatunków jagodowych - truskawek, malin, borówek. Tył to miesiąc rekordowy także dla śliwek. Wybitny dla jeżyn, czerwonej i czarnej porzeczki. Całości obrazu dopełnia niezaspokojony popyt na aronię i jej przetwory, wynik jabłek i rekordy spożycia warzyw.

Konsumpcja owoców w sierpniu

Najczęściej spożywanym owocem sierpnia 2025 były jabłka - sięgnęło po nie 79% Polaków. To kolejny miesiąc wzrostu ilości konsumentów jabłek. Wynik ten oznacza 25,4 mln osób deklarujących ich konsumpcję. Więcej w lipcowym materiale pt. Polacy wracają do jabłek - ponad 2 miliony nowych konsumentów w dwa miesiące

Na drugim miejscu znalazły się śliwki (71%). Trzecie miejsce należy do borówek (66%).

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (2)

Ponad połowa Polaków deklarowała spożywanie malin (58%). Jedna trzecia wiśnie i truskawki (po 34%), czerwone porzeczki (30%), jeżyny (29%) oraz przetwory z czarnej porzeczki (28%).

Historyczna wysoka konsumpcja badanych owoców:
• jabłka - 25,4 mln, trzeci kolejny wzrost miesięczny i „rok do roku”, potwierdzenie zatrzymania trendu spadkowego
• śliwki - 23 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
• borówki - 21,5 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji
• maliny - 18,7 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu i drugi wynik w historii pomiarów
• wiśnie - 11,1 mln konsumentów 
• truskawki - 10,9 mln konsumentów - rekord konsumpcji w sierpniu, po historycznym rekordzie konsumpcji - w czerwcu br. jadło truskawki 93% dorosłych Polaków (30 mln) 
• czerwona porzeczka - 9,9 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu i drugi wynik w historii pomiarów
• jeżyny - 9,4 mln - drugi wynik w historii, przy imponujących wzrostach ilości konsumentów od początku pomiarów (45% w ciągu 5 lat)  
• czarna porzeczka i jej przetwory - 9,1 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 6/2020, czyli badania w na początku pandemii.

Dołączony do panelu miód jadło w sierpniu 40% Polaków, tj. 12,9 mln konsumentów. W porównaniu z wynikiem z lipca - liczba osób deklarujących spożycie wzrosła o ponad 1,3 mln.  


Wzrost liczby konsumentów owoców „sierpień do sierpnia”


Analiza konsumpcji „rok do roku” pokazuje wzrosty spożycia praktycznie wszystkich badanych gatunków. Największe wzrosty osiągnęły wiśnie (11 p.p.) i borówek (9 p.p.).

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (3)

W sumie borówki jadło w sierpniu rekordowe 21,5 mln Polaków. W skali roku borówce przybyło aż 3,2 mln nowych klientów. „Sierpień do sierpnia” wzrost ilości konsumentów wiśni wyniósł 3,6 mln. Jadło je w sierpniu 11,1 mln osób. 

W porównaniu do sierpnia 2023 roku - 2 lata - największy procentowy wzrost liczby konsumentów należy do borówki i wynosi 16%. Na drugim miejscu śliwki - 13%, na trzecim czarna porzeczka i jej przetwory - 7%.
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (4)

W skali 3 lat, porównanie „sierpień 2025 do sierpnia 2022 roku”, największy wzrost zanotowały jeżyny - 24%, dalej borówki - 20% i śliwki - 17%.

W liczbach bezwzględnych, w okresie 5 lat - od sierpnia 2020 do sierpnia 2025 roku, czyli od początku realizacji monitoringu do dziś, najbardziej wzrosło spożycie śliwek, borówek i jeżyn.

Śliwki zyskały 7,1 mln, co dało w sierpniu br. poziom 23 mln konsumentów. Borówki zyskały 6,9 mln konsumentów, przypomnijmy, w sierpniu br. jadło je 21,5 mln Polaków. Na trzecim miejscu podium jeżyny - 4,2 mln nowych konsumentów. W sierpniu 2025 roku jeżyny jadło już 9,4 mln osób.

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (5)

Wyniki badań konsumpcji 2020-2025

Monitoring pozwala poznać konsumentów kilkudziesięciu gatunków. Badania dostarczają informacji na temat ich liczby i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków i ich przetworów. Są realizowane od lutego 2020 przez Kantar Polska we współpracy z INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Letnie fale monitoringu zrealizowano w dniach 13-18 czerwca, 11-16 lipca oraz 8-13 sierpnia 2025 r. na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15+. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Kantar pytał Polaków o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków.

Więcej o letniej konsumpcji owoców na stronie CoreTeam.pl

Wyniki równie budujących badań konsumpcji warzyw w materiale pt. Polacy jedzą coraz więcej warzyw

Stale aktualizowane wynik badań kilkudziesięciu gatunków dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl

#Fundusze Promocji 

Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.

Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

O Autorze

PAP Redaktor

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj