Wybierz kontynent

Obchody Narodowego Święta Niepodległości Polski

Fot. Ambasady GOV

Wydarzenie zgromadziło ponad 500 gości, w tym przedstawicieli świata kultury, biznesu, lokalnych władz oraz korpusu dyplomatycznego. Była to wyjątkowa okazja do zaprezentowania polskiej kultury, tradycji i kuchni w Indiach.

Wydarzenie otworzył chór, wykonując hymny narodowe Indii, Polski i Unii Europejskiej. Chargé d’affaires a.i. RP w Indiach, dr Piotr Świtalski, wygłosił przemówienie, w którym podkreślił historyczne znaczenie odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 roku. Zwrócił uwagę na wytrwałość i determinację narodu polskiego oraz podkreślił znaczenie międzynarodowej przyjaźni i współpracy.

Ambasadę zaszczyciła swoją obecnością Amb. Pooja Kapur, Additional Secretary w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Indii, co podkreśliło silne i rosnące więzi między Polską a Indiami.

Goście mieli również okazję skosztować tradycyjnych polskich potraw, specjalnie przygotowanych przez Szefa Kuchni Łukasza Konika z Polski. W menu znalazły się pierogi, golonka, kluski śląskie oraz buraki duszone, wraz z opowieściami o historii i tradycji tych dań. Wieczór uzupełniły polskie desery, w tym eklerki i szarlotka, które były wspaniałym zwieńczeniem kulinarnej części uroczystości.

Ambasady GOV Redaktor

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj