BLISKOŚĆ DZIĘKI TRADYCJI
To będą pierwsze Święta Bożego Narodzenia, które spędzimy jako małżeństwo, ale nie są to nasze pierwsze wspólne święta! Wigilijne potrawy to barszcz z uszkami, śledzie, pierogi z kapustą i z grzybami, ryba, gołąbki z grzybami. Z wypieków: piernik, keks i kutia.
To będą pierwsze Święta Bożego Narodzenia, które spędzimy jako małżeństwo, ale nie są to nasze pierwsze wspólne święta. Od dziesięciu lat spędzamy tradycyjnie Wigilię u nas w domu, w Toronto, zachowując polskie tradycje. Najpierw wyjeżdżamy poza miasto, na farmę, żeby wybrać i ściąć „drzewko”. Razem, jako rodzina, przygotowujemy wigilijną wieczerzę.
W naszej rodzinie wigilijne potrawy to barszcz z uszkami, śledzie, pierogi z kapustą i z grzybami, ryba, gołąbki z grzybami. Z wypieków: piernik, keks i czasami kutia. Tony pochodzi z włoskiej rodziny, gdzie główna celebracja Świąt przypada na pierwszy dzień, więc widać, że świetnie zaadoptował się do świętowania Wigilii w polskim wydaniu. Potrawy, których wcześniej nie jadał albo nie znał teraz z chęcią spożywa i nawet ma zachcianki na nie w ciągu roku…
Kończymy wigilijny wieczór, uczestnicząc w Pasterce i śpiewając kolędy. Chociaż jesteśmy daleko od Polski, dzięki tym tradycjom czujemy bliskość rodziny w Polsce.
Wesołych Świąt!
Miriam i Tony, Toronto, Kanada
Autor tekstu: Miriam Sielicka-Furlano