Wybierz kontynent

Poznański kultowy hotel świętuje 60 lat. Restauracja odtworzyła dania sprzed lat

Hotel Mercure Poznań Centrum świętuje w tym roku jubileusz 60-lecia powstania, kontynuując tradycje hotelu Merkury, pierwszego luksusowego obiektu wybudowanego w powojennej Polsce. Z tej okazji szef kuchni restauracji Mikołaj Adamczyk zaprasza na kulinarną podróż w przeszłość. Inspirując się historycznymi menu i we współpracy z szefem z tamtych lat Wojciechem Wiciakiem stworzył kartę retro, która przenosi nas do lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.

Fot. PAP

„Okazją jest zbliżająca się 60. rocznica otwarcia hotelu Mercure Poznań. Chcemy przybliżyć smaki, z których nasz hotel jest znany od lat” - mówi Marcin Procajło, dyrektor Hotelu Mercure Poznań Centrum.

Łosoś w galarecie, sandacz „Colbert”, tournedos z polędwicy na grzance „Rossini” z sosem maderowym czy legendarny krem owocowy „Merkury” to tylko niektóre propozycje, których można spróbować w hotelowej restauracji.

„Stworzyliśmy tę kartę z myślą o osobach, które pamiętają karty Merkurego z tamtych lat i będzie to dla nich powrót do przeszłości. Mamy w niej perełki, które cieszyły się wtedy dużą popularnością. Najbardziej chyba znana jest polędwica tournedos a’la >>Rossini<< oryginalnie stworzona dla genialnego kompozytora Gioacchino Rossiniego” - wyjaśnia Wojciech Wiciak, wieloletni kucharz i szef kuchni.

Menu historyczne w restauracji Hotelu Mercure Poznań inauguruje obchody jubileuszu obiektu. Wybudowany w 1964 roku Hotel Orbis Merkury był pierwszym luksusowym obiektem oddanym do użytku w czasach PRL. Powstał z inicjatywy włodarzy Poznania i zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich jako miejsce wygodnego wypoczynku dla odwiedzających gości. Jego budowa zapobiegła przeniesieniu targów do innego miasta. Bryła budynku inspirowana była siedzibą UNESCO w Paryżu, a nowatorskie wnętrza i meble zaprojektowano w specjalnie utworzonym zakładzie doświadczalnym przy Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Poznaniu.

Hotel w całej swojej 60-letniej historii był ważnym punktem na mapie miasta. Zaciekawieni poznaniacy odwiedzali plac budowy i śledzili w prasie doniesienia z przebiegu prac. To również mieszkańcy wybrali nazwę hotelu w konkursie czytelników lokalnych dzienników. Od pierwszych dni Merkury stał się oknem na świat biznesu, kultury i polityki. Hotel jest też popularnym miejscem spotkań. Tu mieści się jedna z najbardziej znanych w Poznaniu cukierni słynąca m.in. z torcików na Dzień Babci i rogali świętomarcińskich. W tym miejscu odbywały się słynne na całe miasto bale i przyjęcia. Kulinarne osiągnięcia szefów kuchni Merkurego są wciąż kontynuowane. Od początku powstania największą siłą hotelu byli jego pracownicy. Pierwszy zespół wywodził się w dużej mierze z hotelu Bazar, a wielu z obecnych pracuje w nim od kilkudziesięciu lat i są wychowankami pierwszych szefów działów. Wyznaczyli oni najwyższe standardy pracy, które przekazywane z pokolenia na pokolenie do dzisiaj są doceniane przez odwiedzających gości.

1 lipca 2001 roku tradycja połączyła się z nowoczesnością - hotel został włączony do sieci największego w Europie operatora hotelowego Grupy Accor, zachowując jednocześnie dziedzictwo legendarnego Merkurego. Dzięki temu budynek regularnie jest modernizowany i - mimo upływu lat - wciąż pozostaje jednym z najbardziej nowoczesnych i prestiżowych hoteli w Poznaniu.

„Hotel Mercure Poznań to jeden z symboli Poznania. Bliskość targów i centrum miasta powoduje, że to jeden z głównych naszych partnerów strategicznych i często go odwiedzamy z gośćmi z całego świata. Hotel należy do światowej sieci Accor i to obietnica wysokiego standardu, z jakim możemy się tu spotkać” - podkreśla Jan Mazurczak, prezes zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

Źródło informacji: Hotel Mercure Poznań Centrum

O Autorze

PAP Redaktor

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj