Wybierz kontynent

III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają

26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności - wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.

Fot. PAP

III Forum Bezpiecznej Żywności od 2022 r. tworzy platformę dla debaty o bezpiecznej żywności i roli zrównoważonego systemu żywności dla rozwoju społecznego i ochrony środowiska. W 2024 r. Forum Bezpiecznej Żywności odbywa się w wyjątkowym momencie: powołania władz Unii Europejskiej, w tym Komisarza ds. Rolnictwa i Żywności Christophe Hansena, publikacji raportu Poverty Watch 2024 dotyczącego ubóstwa w Polsce i prac nad Wspólną Polityką Rolną po 2027 r.

Anna Spurek, COO Green REV Institute:

„Zaczęliśmy prace nad utworzeniem Federacji Bezpiecznej Żywności. To kluczowy moment na zaangażowanie obywateli i obywatelek do rzecznictwa i kampanii dla bezpiecznej, zdrowej żywności. Wyzwania związane z naprawą systemu żywności - zarówno społeczne, klimatyczne, zdrowotne - coraz częściej będą obecne w naszym codziennym życiu. Czas na działania. Program REV Roślinna Szkoła pokazuje, że prawo do zdrowej żywności musi być chronione przez legislację i działania państw i UE”.

Program III Forum Bezpiecznej Żywności 2024

10:30-10:50 Otwarcie i przywitanie osób uczestniczących

10:50-12:10 Sesja otwierająca

Podczas sesji otwierającej głos zabiorą:

  • dr Marta Czapnik-Jurak, socjolożka, Banki Żywności
  • przedstawicielka Biura Alicji Łepkowskiej-Gołaś, posłanki na Sejm RP X kadencji, przewodniczącej Podkomisji stałej ds. bezpieczeństwa żywności, eliminowania nieuczciwych praktyk w obrocie żywnością oraz sprzedaży bezpośredniej i handlu detalicznego produktów wytworzonych w gospodarstwach rolnych
  • dr Karolina Zioło-Pużuk, radna m.st. Warszawy, zastępczyni szefa Kancelarii Senatu
  • dr Miłka Stępień, aktywistka klimatyczna, członkini Rady Eksperckiej REV
  • dr Andrzej Kassenberg, współzałożyciel Instytutu na Rzecz Ekorozwoju
  • dr Ryszard Kulik, aktywista i działacz klimatyczny, Klub Myśli Ekologicznej, koalicja Future Food 4 Climate

12:00-12:30 Przerwa kawowa

12:30-14:15 Panel ekspercki pt. „Miasta Przyszłości: dobra polityka żywnościowa, odpowiedzialna polityka klimatyczna i zrównoważony rozwój”

Panel będzie moderowany przez dr Marzenę Cypryańską-Nezlek, ekspertkę REV, wykładowczynię, badaczkę Centrum Działań dla Klimatu i Transformacji Społecznych SWPS.

Prelegenci i prelegentki:

  • radny Dzielnicy Białołęka Filip Pelc
  • radna Miasta Kraków Aleksandra Owca
  • radna Miasta Lublina Monika Kwiatkowska
  • radna Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawa Anna Maria Krasnodębska

14:15-14:30 Sesja zamykająca

14:30-15:30 Lunch i networking (wegański catering powered by SAM)

Green REV Institute zaprasza do zgłaszania udziału na adres julia@greenrev.org.

KONTAKT:

Anna Spurek

e-mail: anna@greenrev.org 

Źródło informacji: Green REV Institute

O Autorze

PAP Redaktor

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj